20.9.22

Κιμαδόπιτα με σφολιάτα

Νόστιμη και χορταστική ηπειρώτικη σπεσιαλιτέ, κερδίζει μικρούς και μεγάλους και ταιριάζει στο κυριακάτικο αλλά και σε γιορτινό τραπέζι. Είναι ιδιαίτερα αρωματική, χάρη στα μπαχαρικά που περιέχει.

για 6 άτομα
½ κιλό κιμά μοσχαρίσιο
750 γρ. κρεμμύδια
3 αβγά
½ φλιτζ. μπεσαμέλ (βλέπε εδώ παραλείποντας τα αβγά)
250 γρ. κεφαλογραβιέρα ή κεφαλοτύρι (τριμμένο)
4 κόκκους μπαχάρι
ελάχιστη κανέλα
αλάτι, μαύρο πιπέρι
1-2 κουτ. σούπας φρυγανιά (τριμμένη)
2 κουτ. σούπας βούτυρο
ελάχιστη ζάχαρη (προαιρ.)
500 γρ. φύλλο σφολιάτας

Καθαρίζετε τα κρεμμύδια και τα κόβετε σε φέτες. Τα τοποθετείτε σε σουρωτήρι και τα ζεματίζετε με βρασμένο, αλατισμένο νερό. Τα ξεπλένετε και τα σοτάρετε ελαφρά σε κατσαρόλα με 2 κουταλιές βούτυρο. Προσθέτετε τον κιμά, αλάτι, πιπέρι, κανέλα, το μπαχάρι, τη ζάχαρη και τα αφήνετε να βράσουν όλα μαζί μέχρι να πιουν τα υγρά τους.

Αφού κρυώσει το μίγμα, αφαιρείτε το μπαχάρι, προσθέτετε την μπεσαμέλ (που έχετε φτιάξει χωρίς αβγά), τους 2 κρόκους από τα αβγά και τα 3 ασπράδια, το τυρί τριμμένο και τη φρυγανιά τριμμένη.

Στρώνετε το κάτω φύλλο της σφολιάτας σε βουτυρωμένο ταψί, φροντίζοντας να καλύπτονται και τα πλαϊνά του ταψιού και ρίχνετε μέσα τη γέμιση, απλώνοντάς την ομοιόμορφα.

Στρώνετε και το επάνω φύλλο, κολλώντας με τα δάχτυλά σας περιφερειακά μεταξύ τους, τα 2 φύλλα.

Αλείφετε την επιφάνεια της πίτας με τον κρόκο του αβγού που τον έχετε χτυπήσει με λίγο νερό, τη χαράζετε σε κομμάτια και την ψήνετε σε μέτριο φούρνο μέχρι να πάρει έντονο χρυσοκόκκινο χρώμα πάνω και κάτω.

Χρόνος προετοιμασίας: 45 λεπτά
Χρόνος ψησίματος: 45-50 λεπτά

Φροντίστε η γέμιση που θα στρώσετε στο ταψί να μην είναι πολύ παχιά γιατί η πίτα σας θα χάσει κάτι από τη ραφινάτη γεύση της, ενώ δεν θα ψηθεί καλά ο πάτος της. Επίσης, διαλέξτε φρεσκοκομμένο κιμά από εκλεκτό κομμάτι άπαχου μοσχαριού.