Οι χυλοπίτες, ένα από τα αγαπημένα παραδοσιακά φαγητά της χώρας μας, γίνονται καταπληκτικές με σάλτσα ντομάτας. Αν θέλετε, μπορείτε να τις κάνετε ακόμη πιο γευστικές, ψήνοντας μαζί τους μοσχάρι ή κοτόπουλο.
για 6-8 άτομα
1 κιλό χυλοπίτες
3 κουτ. σούπας βούτυρο
1 κουτ. σούπας πελτέ ντομάτας
1 φλιτζ. τσαγιού τριμμένο σκληρό τυρί (κεφαλοτύρι, παρμεζάνα, ρεγκάτο κ.λπ.)
αλάτι
φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Βάζετε περίπου 3 λίτρα νερό σε μια κατσαρόλα, μαζί με λίγο αλάτι, τον πελτέ ντομάτας (διαλυμένο) και το βούτυρο.
Μόλις το νερό αρχίζει να βράζει, ρίχνετε τις χυλοπίτες. Μόλις αρχίσουν να κοχλάζουν, χαμηλώνετε τη φωτιά και τις αφήνετε να σιγοβράσουν μέχρι να μαλακώσουν.
Λίγα λεπτά πριν βράσουν τελείως, τις ρίχνετε σε ταψί, τις απλώνετε με κουτάλα, πασπαλίζετε με φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι και καλύπτετε όλη την επιφάνεια με το τριμμένο τυρί.
Τοποθετείτε το ταψί σε δυνατό φούρνο για λίγα λεπτά, μέχρι να πιουν τα υγρά τους οι χυλοπίτες, να ροδίσει το τυρί και να κάνει κρούστα στην επιφάνεια.
Χρόνος προετοιμασίας: 15 λεπτά
Χρόνος μαγειρέματος: 25 λεπτά
Το νερό που χρειάζονται οι χυλοπίτες για να βράσουν εξαρτάται από το πόσο σκληρό είναι το αλεύρι από το οποίο έγιναν. Συνήθως χρησιμοποιούμε 1 μέρος χυλοπίτες με 3 μέρη νερό.
Αν δοκιμάσετε τις χυλοπίτες και δεν είναι έτοιμες παρόλο που το νερό έχει σωθεί, προσθέστε λίγο ακόμη βραστό νερό και συνεχίστε τα βράσιμο ώσπου να το απορροφήσουν.