19.9.22

Λαχανοντολμάδες κοκκινιστοί με κιμά

Απολαυστικοί λαχανοντολμάδες, κοκκινιστοί αυτή τη φορά, για να εντυπωσιάσετε με τη δεξιοτεχνία αλλά και με τη φαντασία σας!

για 6 άτομα
1 μεγάλο λάχανο
1 κιλό κιμά ανάμικτο (χοιρινό-μοσχαρίσιο)
2 μεγάλα κρεμμύδια (ψιλοκομμένα)
1 φλιτζ. τσαγιού ρύζι (για σούπα)
1 ½ κουτί ντοματάκια κονκασέ
1 ματσάκι μαϊντανό (ψιλοκομμένο)
αλάτι, πιπέρι
λίγο μπούκοβο ή 1 καυτερή πιπερίτσα (ψιλοκομ.)
1 ματσάκι σέλινο
¾ φλιτζ. τσαγιού ελαιόλαδο
πάπρικα γλυκιά (για το σερβίρισμα)

Αχνίζετε το κρεμμύδι με λίγο νερό να μαραθεί, το βάζετε σε τούλι το στύβετε και κρατάτε το ζουμί του. Αναμιγνύετε σε μπολ τους κιμάδες με το κρεμμύδι, το ρύζι, το αλατοπίπερο, το μαϊντανό, το μισό κουτί ντοματάκια και ζυμώνετε καλά. Αφήνετε τη γέμιση στο ψυγείο για ½ ώρα.

Ζεματάτε το λάχανο σε μεγάλη κατσαρόλα με βραστό νερό να μαλακώσει. Το σουρώνετε, το αφήνετε να κρυώσει λίγο, κόβετε τα σκληρά μέρα και το χωρίζετε σε φύλλα.

Στρώνετε σε φαρδιά κατσαρόλα μερικά από τα χοντρά φύλλα του λάχανου. Παίρνετε ένα-ένα τα τρυφερά φύλλα, τοποθετείτε στην άκρη τους 1 κουταλιά από τη γέμιση και τυλίγετε σε ρολό. Συνεχίζετε μέχρι να τελειώσουν τα υλικά. Βάζετε τους λαχανοντολμάδες στην κατσαρόλα σε στρώσεις. Τους πασπαλίζετε με αλάτι και μπούκοβο ή ρίχνετε μια καυτερή πιπερίτσα. Από πάνω, βάζετε το σέλινο σε ματσάκι.

Ανακατεύετε τα υπόλοιπα ντοματάκια με το ζουμί από το κρεμμύδι, αλατοπιπερώνετε και περιχύνετε το φαγητό. Προσθέτετε το λάδι και το αφήνετε για 5-10 λεπτά σε δυνατή φωτιά. Χαμηλώνετε τη φωτιά και σιγοβράζετε για 45 λεπτά. Αν χρειαστεί, προσθέτετε καυτό νερό, για να μη στεγνώσει το φαγητό και να μείνει με ωραία σάλτσα. Σερβίρετε τους λαχανοντολμάδες ζεστούς ή χλιαρούς, πασπαλισμένους με γλυκιά πάπρικα.

Χρόνος αναμονής: 30 λεπτά
Χρόνος προετοιμασίας: 60 λεπτά
Χρόνος μαγειρέματος: 50 λεπτά