Αγαπημένο, παραδοσιακό ζυμαρικό, πολύ δημοφιλές σε μικρούς και μεγάλους. Οι χυλοπίτες, στη συνταγή αυτή, δένουν υπέροχα με την πρωτότυπη σάλτσα με ζαμπόν. Προτιμήστε τις σπιτικές χυλοπίτες, που είναι πιο γευστικές.
για 4 άτομα
500 γραμ. χυλοπίτες
3 ντομάτες (ώριμες)
4 κουτ. σούπας βούτυρο
3 καρότα
4 φέτες ζαμπόν
2 κλωναράκια σέλινο
½ φλιτζ. τσαγιού τυρί (τριμμένο)
αλάτι, πιπέρι
Ρίχνετε τις χυλοπίτες σε κατσαρόλα με μπόλικο νερό που κοχλάζει και τις αφήνετε να βράσουν. Μόλις είναι έτοιμες. τις αφήνετε σε σουρωτήρι να στραγγίσουν.
Βάζετε σε μια άλλη κατσαρόλα το βούτυρο και μόλις ζεσταθεί, ρίχνετε τα καρότα που προηγουμένως έχετε ψιλοκόψει ή τρίψει στον τρίφτη και τα αφήνετε να σοταριστούν.
Στη συνέχεια, ψιλοκόβετε τις φέτες του ζαμπόν και το ρίχνετε κι αυτό στην κατσαρόλα να τσιγαριστεί μαζί με το καρότο. Προσθέτετε τις ντομάτες τριμμένες. το σέλινο που έχετε προηγουμένως πλύνει. αλάτι, πιπέρι και λίγο νερό. Αφήνετε τη σάλτσα να βράσει για 10 λεπτά περίπου μέχρι να δέσει και έπειτα αποσύρετε από τη φωτιά και αφαιρείτε το σέλινο.
Σερβίρετε τις χυλοπίτες σε πιάτα, τις περιχύνετε με τη σάλτσα και πασπαλίζετε με το τριμμένο τυρί.
Χρόνος προετοιμασίας:15-20 λεπτά
Χρόνος μαγειρέματος: 18-20 λεπτά
Εάν οι χυλοπίτες που θα μαγειρέψετε είναι σπιτικές και όχι του εμπορίου, τότε ο χρόνος βρασμού τους είναι μικρότερος.