Ανάλαφρο μα και χορταστικό, το σουφλέ λαχανικών είναι ωραία επιλογή για μια ιδιαίτερη περίσταση, όπως ένα γιορτινό τραπέζι αλλά και για το κυριακάτικο οικογενειακό γεύμα σας.
για 6 άτομα
4 αβγά
2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
1 ½ φλιτζ. τσαγιού γάλα
1 ½ φλιτζ. τσαγιού κρέμα γάλακτος
¾ φλιτζ. τσαγιού τριμμένο κίτρινο τυρί (γραβιέρα, παρμεζάνα κ.ά.)
δυόσμο ή βασιλικό ψιλοκομμένο (προαιρ.)
για το μίγμα λαχανικών
2 μελιτζάνες μακρόστενες (κομμένες)
2 κολοκύθια (σε κύβους)
2 μέτρια κρεμμύδια (κομμένα)
2 πατάτες (σε κύβους)
1/3 φλιτζ. τσαγιού ελαιόλαδο
λίγο δυόσμο ή βασιλικό φρέσκο (ψιλοκομμένο)
αλάτι, πιπέρι
Ετοιμάζετε πρώτα τα λαχανικά: ζεσταίνετε το ελαιόλαδο σε βαθύ τηγάνι και σοτάρετε ένα-ένα τα λαχανικά μέχρι να μαραθούν: ρίχνετε πρώτα τα κρεμμύδια μέχρι να γίνουν διάφανα. Τα βγάζετε σε μπολ και συνεχίζετε με τα κολοκυθάκια, τις πατάτες και τέλος με τις μελιτζάνες. Αλατοπιπερώνετε τα λαχανικά, προσθέτετε τα μυρωδικά και ανακατεύετε.
Στη συνέχεια, χτυπάτε στο μπλέντερ τα αβγά με το ελαιόλαδο, το γάλα, την κρέμα γάλακτος και το τριμμένο τυρί. Αναμιγνύετε με το μίγμα των λαχανικών και μεταφέρετε το σουφλέ σε καλά λαδωμένη και αλευρωμένη φόρμα του σουφλέ.
Το ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 1 ώρα περίπου, μέχρι να φουσκώσει και να ροδίσει n επιφάνειά του.
Σερβίρετε το φαγητό ζεστό, αμέσως μόλις το βγάλετε από το φούρνο. Εάν θέλετε, το πασπαλίζετε με ψιλοκομμένο φρέσκο βασιλικό ή δυόσμο.
Χρόνος προετοιμασίας: 60 λεπτά
Χρόνος μαγειρέματος: 60 λεπτά
Επειδή το μίγμα του σουφλέ θα φουσκώσει, θα πρέπει πριν το ψήσετε, να ανεβαίνει στα 2/3 περίπου του ύφους της φόρμας και όχι παραπάνω. Εάν δεν έχετε μεγάλη φόρμα για σουφλέ, μοιράστε το σε 2 ή περισσότερες.