27.1.23

Στριφτή κολοκυθόπιτα

Σε όλη την Ελλάδα υπάρχουν πολλές συνταγές για τη νοστιμότατη γλυκιά κολοκυθόπιτα. Η συγκεκριμένη, είναι παραδοσιακή συνταγή που συναντάμε στην ευρύτερη περιοχή της Ρούμελης.

για 8-10 άτομα
½ κιλό φύλλο κρούστας
1 ½ κιλό κολοκύθα (κίτρινη)
¾ φλιτζ. τσαγιού ζάχαρη
1-2 κουταλιές σούπας σιμιγδάλι
¾ φλιτζανιού σταφίδες (ξανθές)
1 ½ φλιτζ. τσαγιού σπορέλαιο (ή βούτυρο λιωμένο)
1 κουτ. σούπας κανέλα

για το πασπάλισμα
ζάχαρη άχνη
κανέλα

Καθαρίζετε την κολοκύθα, αφαιρείτε τα σποράκια της και την κόβετε σε κομμάτια. Στη συνέχεια, την τρίβετε από τη χοντρή πλευρά του τρίφτη και την αφήνετε σε σουρωτήρι, να στραγγίσει καλά. Ρίχνετε τη στραγγισμένη κολοκύθα σε βαθύ μπολ και προσθέτετε το σιμιγδάλι, τη ζάχαρη, την κανέλα, τις σταφίδες και το μισό φλιτζάνι σπορέλαιο ή λιωμένο βούτυρο. Ανακατεύετε μέχρι να ενοποιηθούν τα υλικά.

Απλώνετε τα φύλλα κρούστας στον πάγκο της κουζίνας σας. Παίρνετε ένα φύλλο, βουτυρώνετε κατά πλάτος το μισά, και διπλώνετε το άλλο μισό από πάνω του. Βουτυρώνετε ξανά και απλώνετε πάνω του λίγη από τη γέμιση. Τυλίγετε το φύλλο σε ρολό. Το τυλίγετε γύρω από τον εαυτό του και το τοποθετείτε στο κέντρο ενός βουτυρωμένου ταψιού, διαμέτρου περίπου 30 εκ. Επαναλαμβάνετε την ίδια διαδικασία, μέχρι να τελειώσουν τα φύλλα και η γέμιση.

Μόλις βάλετε όλα τα φύλλα, θα έχει σχηματιστεί ένα σπιράλ. Αλείφετε ξανά με το λάδι ή το βούτυρο την επιφάνεια της πίτας και την τοποθετείτε σε προθερμασμένο φούρνο. Ψήνετε στους 180 βαθμούς για 55-60 λεπτά, μέχρι να ψηθεί η γέμιση και να ροδίσει. Βγάζετε την πίτα από το φούρνο, τη γυρίζετε σε μια μεγάλη πιατέλα και την κόβετε σε τριγωνικά κομμάτια. Την πασπαλίζετε με μπόλικη ζάχαρη άχνη και κανέλα πριν τη σερβίρετε. Τρώγεται το ίδιο ευχάριστα κρύα ή ζεστή.

Χρόνος προετοιμασίας: 60 λεπτά
Χρόνος μαγειρέματος: 60 λεπτά

Μπορείτε να τη σερβίρετε σαν επιδόρπιο μετά από το κυριακάτικα οικογενειακό τραπέζι η ένα γιορτινό γεύμα ή δείπνο.