27.1.23

Σουσαμόπιτα

Μια γευστική και προπάντων πολύ υγιεινή γλυκιά πίτα, καθώς το σουσάμι έχει πολύτιμα θρεπτικά συστατικά. Δεν περιέχει αβγά ή γαλακτοκομικά προϊόντα, γι’ αυτό μπορεί να καταναλωθεί και σε περιόδους νηστείας.

για 12-14 άτομα
750 γραμ. φύλλο κρούστας
250 ml σησαμέλαιο

για τη γέμιση
1 κιλό σουσάμι
½ φλιτζ. τσαγιού ζάχαρη
250 γραμ. καρυδόψιχα
λίγη κανέλα (σκόνη)
γαρίφαλο (σκόνη)

για το σιρόπι
1 κιλό ζάχαρη
3 ποτήρια νερό
1 μπαστουνάκι κανέλα
μερικά γαρίφαλα (ολόκληρα)

Κοσκινίζετε το σουσάμι και το πλένετε καλά, να φύγουν τυχόν ξένα σώματα. το αφήνετε να στεγνώσει και στη συνέχεια το ψήνετε στο φούρνο σε μέτρια θερμοκρασία, ώσπου να πάρει ξανθό χρώμα. 'Οσο είναι ακόμη ζεστό, το κοπανίζετε να σπάσει και κάνετε το ίδιο και με την καρυδόψιχα.

Ρίχνετε το κοπανισμένο σουσάμι σε μια λεκάνη και το ανακατεύετε με την κανέλα, το γαρίφαλο, την καρυδόψιχα και τη ζάχαρη.

Λαδώνετε ένα μεγάλο ταψί. Στρώνετε 3-4 φύλλα και πάνω τους απλώνετε μια στρώση από τη γέμιση. Καλύπτετε μ' ένα ακόμη φύλλο και μια ακόμη στρώση γέμισης και σκεπάζετε με άλλα 3 φύλλα. Συνεχίζετε μέχρι να τελειώσουν τα φύλλα και η γέμιση. Χαράζετε την πίτα σε κομμάτια σε σχήμα ρόμβου, με τη βοήθεια ενός κοφτερού μαχαιριού. Βάζετε το λάδι να κάψει και ρίχνετε από μια καυτή κουταλιά της σούπας πάνω σε κάθε ρόμβο.

Βάζετε την πίτα στο φούρνο να ψηθεί σε μέτρια θερμοκρασία, ώσπου να πάρει ρόδινο χρώμα.

Ετοιμάζετε το σιρόπι βάζοντας τα υλικά να βράσουν σε δυνατή φωτιά, για 5-7 λεπτά. Περιχύνετε την πίτα όσο είναι ζεστή με το σιρόπι χλιαρό και την αφήνετε να κρυώσει καλά πριν σερβίρετε.

Χρόνος προετοιμασίας: 50 λεπτά
Χρόνος ψησίματος: 45-50 λεπτά

Προαιρετικά, μπορείτε να πασπαλίσετε και την επιφάνεια της πίτας με λίγο σουσάμι. Προσθέστε το λίγο πριν ολοκληρωθεί το ψήσιμο, για να μην καεί.