27.1.23

Μπρουσκέτες με τυρί και ντομάτα

Ωραία πρόταση για μπουφέ αλλά και για «μεζέ» με καλό κρασάκι ή μπύρα ανάλογα μετα κέφι της παρέας.

για 4 άτομα
12 φέτες χωριάτικο ψωμί
12 λεπτές φέτες τυρί μοτσαρέλα (ή κάποιο άλλο της αρεσκείας σας)
1-2 ντομάτες (ή μερικά ντοματίνια τσέρι)
φυλλαράκια φρέσκου βασιλικού
αλάτι
φρεσκοτριμμένο πιπέρι
ελαιόλαδο

Καθαρίζετε τις ντομάτες και τις κόβετε σε κυβάκια ή κόβετε τα ντοματίνια στη μέση. Πλένετε τα φυλλαράκια του βασιλικού, τα αφήνετε να στραγγίσουν και στη συνέχεια τα ψιλοκόβετε.

Αλείφετε τις φέτες του ψωμιού με ελαιόλαδο, τις τοποθετείτε σε αντικολλητικό ταψί ή στη σχάρα και τις ψήνετε στο φούρνο για μερικά λεπτά, μέχρι να φρυγανιστούν. Τις βγάζετε και τοποθετείτε από πάνω τις ψιλοκομμένες ντομάτες και τα ψιλοκομμένα φυλλαράκια βασιλικού. Αλατοπιπερώνετε και σκεπάζετε με τη μοτσαρέλα.

Τοποθετείτε τις φέτες του ψωμιού ξανά στο φούρνο και τις ψήνετε σε μέτρια θερμοκρασία για 8-10 λεπτά περίπου, μέχρι να λιώσει το τυρί και να ροδίσει καλά το ψωμί.

Τις σερβίρετε σε πιατέλα αμέσως μόλις τις βγάλετε από το φούρνο, πριν κρυώσουν και σκληρύνει το τυρί. Εάν θέλετε, τις γαρνίρετε με επιπλέον φρέσκο βασιλικό και με ροδέλες ντομάτας.

Χρόνος προετοιμασίας: 20 λεπτά
Χρόνος ψησίματος: 8-10 λεπτά

Εάν δεν βρίσκετε φρέσκο βασιλικό ή είναι εκτός εποχής, μπορείτε κάλλιστα να τον αντικαταστήσετε με φρέσκια ή ξηρή ρίγανη. Το γευστικό αποτέλεσμα είναι μεν διαφορετικό, αλλά εξίσου νόστιμο.