16.1.23

Τζιγερόπιτα

Παραδοσιακή θρακιώτικη συνταγή πολύ νόστιμη και με πλούσια γεύση, ιδανική για το παραδοσιακό τραπέζι της Λαμπρής.

για 5-6 άτομα
5-6 φύλλα κρούστας
2 μπόλιες αρνίσιες
1 μέτρια συκωταριά αρνίσια (ψιλοκομμένη)
λίγο αλεύρι
1 φλιτζ. του καφέ ελαιόλαδο
1 κρεμμύδι (ψιλοκ.)
4 κρεμμυδάκια φρέσκα (ψιλοκομμένα)
1 ματσάκι άνηθο (ψιλοκ.)
1 μέτριο μαρούλι (ψιλοκ.)
χυμό 3 λεμονιών
100 γρ. ρύζι (Καρολίνα)
150 γρ. τυρί φέτα
4 αβγά
αλάτι, πιπέρι

για τηv επικάλυψη
4 κουτ. σούπας γιαούρτι
2 αβγά

Μουλιάζετε τις μπόλιες σε χλιαρό νερό με λίγο χυμό λεμονιού, και τις αφήνετε για λίγο να μαλακώσουν. Στο μεταξύ πλένετε, στραγγίζετε και αλευρώνετε την ψιλοκομμένη συκωταριά.

Ζεσταίνετε το ελαιόλαδο σε κατσαρόλα και τη σοτάρετε ελαφρά. Προσθέτετε το κρεμμύδι και τα φρέσκα κρεμμυδάκια, τον άνηθο, το μαρούλι και το χυμό 2 λεμονιών. Τα αφήνετε να σιγοβράσουν όλα μαζί, μέχρι να μείνουν με το λάδι τους.

Προσθέτετε στην κατσαρόλα το ρύζι, ανακατεύετε, και αφήνετε να πάρει μερικές βράσεις και να απορροφήσει όλα τα υγρά της γέμισης. Κατεβάζετε την κατσαρόλα από τη φωτιά και προσθέτετε τη φέτα, τα αβγά ελαφρώς χτυπημένα, και το αλατοπίπερο. Ανακατεύετε καλά.

Λαδώνετε ένα μέτριο ταψί ή πολλά μικρότερα και στρώνετε τα φύλλα κρούστας. Ρίχνετε το μίγμα της γέμισης με κουτάλι και τη σκεπάζετε με την μπόλια αφού τη στραγγίσετε καλά. Ραντίζετε με τον υπόλοιπο χυμό λεμονιού. Χτυπάτε τα αβγά και τα ανακατεύετε με το γιαούρτι. Απλώνετε το μίγμα πάνω από την μπόλια. Ψήνετε την πίτα σε μέτριο φούρνο στους 180°C για 1 ώρα περίπου, μέχρι να ροδίσει καλά.

Όταν ψηθεί n πίτα, τη βγάζετε από το φούρνο την αφήνετε να κρυώσει λίγο, την κόβετε σε κομμάτια και σερβίρετε αμέσως.

Χρόνος προετοιμασίας: 1 ώρα
Χρόνος ψησίματος: 1 ώρα

Εναλλακτικά, μπορείτε να φτιάξετε μεγάλα πουγκιά, για να πρωτοτυπήσετε και να εντυπωσιάσετε τους καλεσμένους σας!