16.1.23

Κολοκυθόπιτα

Αυθεντική, χωριάτικη κολοκυθόπιτα τοπική σπεσιαλιτέ της Φωκίδας. Φτιαγμένη με κολοκύθα και με το ρύζι ή τον τραχανά να λειτουργούν σαν συνεκτικό υλικό.

για 10 άτομα
1 κολοκύθα ψημένη (2-2 ½ κιλά)
200 γρ. τραχανά γλυκά ή ρύζι
400 γρ. βούτυρο γάλακτος
λίγο λάδι
6-8 αβγά
½ κιλό τυρί φέτα
λίγο γάλα
αλάτι, πιπέρι
1 κιλό αλεύρι σκληρό (για τα φύλλα)

Κόβετε την κολοκύθα στη μέση, αφαιρείτε τα σπόρια και ξύνετε το χοντρό μέρος της φλούδας. Με κουτάλι, ξύνετε το εσωτερικό της κολοκύθας για να πάρετε το ψαχνό της. Βάζετε το ψαχνό της κολοκύθας σε μια λεκάνη και την αλατίζετε.

Μετά από 1 ώρα, στύβετε την κολοκύθα ή την περνάτε από τρυπητό για να αφήσει τα νερά της. Μαζί με τη στυμμένη κολοκύθα, βάζετε τον τραχανά, το τυρί λιωμένο με πιρούνι, το βούτυρο με το λάδι, τα αβγά χτυπημένα (κρατάτε 1 για το άλειμμα), το αλατοπίπερο και λίγο γάλα.

Ετοιμάζετε ένα ζυμάρι με το αλεύρι, νερό όσο χρειαστεί, λίγο λάδι και λίγο αλάτι και ανοίγετε 9-10 στρογγυλά φύλλα. Σε στρογγυλό λαδωμένο ταψί, στρώνετε 2-3 λαδωμένα φύλλα, λίγη γέμιση και μετά συνεχίζετε στρώνοντας εναλλάξ, φύλλο και γέμιση. Τελειώνετε με 2-3 σκέτα φύλλα.

Χαράζετε τα κομμάτια της πίτας και την αλείφετε με 1 αβγό, χτυπημένο με λίγο νερό και λίγο λάδι. Ψήνετε την πίτα στους 150 βαθμούς για 1 ½ ώρα.

Χρόνος προετοιμασίας: 1 ½ ώρα
Χρόνος ψησίματος: 1 ½ ώρα

Αν δεν μπορείτε να βρείτε τόσο μεγάλη κολοκύθα, χρησιμοποιήστε πολλές μικρότερες.

Προσθέστε αν θέλετε και1μέτριο κρεμμύδι ψιλοκομμένο, ή λίγο δυόσμο.

Mην χρησιμοποιήσετε έτοιμο φύλλο, γιατί η κολοκυθόπιτα θα χάσει κάτι από την αυθεντική, χωριάτικη γεύση της.

Μπορείτε να αντικαταστήσετε το βούτυρο με ελαιόλαδο.