Μια πραγματικά αγαπημένη και αξεπέραστη γαρνιτούρα για όλα τα κρέατα φούρνου αλλά και κατσαρόλας.
για 6-8άτομα
2- 2 ½ κιλά πατάτες
3-4 σκελίδες σκόρδο
χυμό και ξύσμα 1 λεμονιού
αλάτι, πιπέρι
ρίγανη (προαιρετικά)
¾ φλιτζ. τσαγιού ελαιόλαδο
Πλένετε τις πατάτες πολύ καλά χρησιμοποιώντας βούρτσα και τις κόβετε κυδωνάτες ή όπως αλλιώς θέλετε, χωρίς να αφαιρέσετε τη φλούδα τους.
Ρίχνετε τις πατάτες σε λεκάνη, τις πασπαλίζετε με το αλατοπίπερο και τη ρίγανη (εάν βάλετε) και τις περιχύνετε με το χυμό λεμονιού και το ελαιόλαδο.
Τις αφήνετε για ½ ώρα να σταθούν στο μίγμα και, στη συνέχεια, τις ρίχνετε σε βαθύ ταψί ή πυρέξ. Προσθέτετε το ξύσμα λεμονιού και ανακατεύετε (εάν τις έχετε κόψει λίγο μεγαλούτσικες προσθέτετε και λίγο νεράκι).
Βάζετε το ταψί σε καλά προθερμασμένο φούρνο και ψήνετε τις πατάτες στους 200 βαθμούς μέχρι να μαλακώσουν και να ξεροψηθούν.
Χρόνος αναμονής: 30 λεπτά
Χρόνος προετοιμασίας: 30 λεπτά
Χρόνος ψησίματος: 1 ώρα και 30 λεπτά
Εάν κόβετε τις πατάτες μεγαλούτσικες, π.χ. κυδωνάτες, θα τις ψήσετε για 1 ώρα περίπου σκεπασμένες με αλουμινόχαρτο και στη συνέχεια θα αφαιρέσετε το αλουμινόχαρτο και θα τις ψήσετε για ½ ώρα ακόμη.