'Ενα ενδιαφέρον έδεσμα, που συνδυάζει τη γεύση του τυριού με τη γλύκα της ζάχαρης! Χορταστικό και θρεπτικό, θα το απολαύσουν όσοι θέλουν να δοκιμάσουν κάτι πραγματικά πρωτότυπο.
για 6 άτομα
1 δόση ζύμη τάρτας γλυκιά
για τη γέμιση
50 γραμ. φύλλα από σέσκουλα
250 γραμ. τυρί λευκό φρέσκο (ανθότυρο, ρικότα κ.ο.κ.)
250 γραμ. ζάχαρη
½ φλιτζ. τσαγιού αμύγδαλο (σκόνη)
5-6 κουτ. σούπας ρούμι
3 αβγά
ξύσμα ½ λεμονιού
1 κουτ. σούπας
ζάχαρη άχνη
Ετοιμάζετε τη ζύμη για γλυκιά τάρτα ακολουθώντας τις οδηγίες που θα βρείτε εδώ και την αφήνετε να ξεκουραστεί για ½ ώρα περίπου. Στο μεταξύ, βράζετε τα φύλλα από τα σέσκουλα, τα στραγγίζετε και χτυπάτε σε βαθύ μπολ τα 2 αβγά. Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180 βαθμούς. Μέσα σε λεκανίτσα, ανακατεύετε τα σέσκουλα, το τυρί, τη ζάχαρη, τα τριμμένα αμύγδαλα, το ρούμι, τα 2 αβγά και το ξύσμα λεμονιού.
Κρατάτε ένα μικρό κομματάκι από τη ζύμη και την υπόλοιπη την ανοίγετε σε χοντρό στρογγυλό φύλλο, στη διάμετρο της ταρτιέρας σας.
Βουτυρώνετε και αλευρώνετε την ταρτιέρα, απλώνετε στη βάση της το φύλλο που φτιάξατε και με την υπόλοιπη ζύμη φτιάχνετε μακριές λωρίδες. Ρίχνετε το μίγμα του τυριού στην ταρτιέρα πάνω από το φύλλο ζύμης και τοποθετείτε από πάνω σταυρωτά, τις λωρίδες της ζύμης. Χτυπάτε το τελευταία αβγό σε βαθύ μπολ και αλείφετε την επιφάνεια της τάρτας.
Ψήνετε την τάρτα για 35-40 λεπτά, μέχρι να στερεοποιηθεί το μίγμα της γέμισης και να ροδίσουν οι λωρίδες της ζύμης. Τη βγάζετε από το φούρνο, την ξεφορμάρετε σε πιατέλα και την πασπαλίζετε με ζάχαρη άχνη. Την σερβίρετε σε τριγωνικά κομμάτια.
Χρόνος προετοιμασίας: 1 ώρα
Χρόνος αναμονής: 30 λεπτά
Χρόνος ψησίματος: 35-40 λεπτά
Αν θέλετε, μπορείτε να παραλείψετε τα φύλλα από τα σέσκουλα. Τότε η τάρτα σας θα θυμίζει πολύ τα κρητικά καλιτσούνια. Μπορείτε επίσης, μαζί με τη ζάχαρη άχνη, να πασπαλίσετε την τάρτα και με λίγη κανέλα.