Ευπαρουσίαστη και νοστιμότατη, η τάρτα με τρία τυριά είναι ωραία πρόταση για πρώτο πιάτο στο γιορτινό τραπέζι ή σαν «μεζεδάκι» σε μπουφέ.
για μια φόρμα τάρτας 26-28 εκ.
για τη βάση
1 δόση ζύμη τάρτας
για τη γέμιση
250 γραμ. τυρί φέτα
80 γραμ. τυρί τύπου γκούντα ή ένταμ
80 γραμ. γραβιέρα
3 αβγά
250 γραμ. γιαούρτι στραγγιστό
πιπέρι
Ετοιμάζετε τη ζύμη για τάρτα ακολουθώντας τις οδηγίες που θα βρείτε εδώ Την κάνετε μια μπάλα και την αφήνετε στο ψυγείο για 30 λεπτά. Στη συνέχεια, την ανοίγετε με τη βοήθεια πλάστη σε στρογγυλό φύλλο, με διαστάσεις λίγο μεγαλύτερες από αυτές της φόρμας.
Βουτυρώνετε και πασπαλίζετε με αλεύρι τη φόρμα τάρτας. Τοποθετείτε τη ζύμη στη φόρμα, φροντίζοντας να ανεβαίνει και στα πλαϊνά τοιχώματά της και να περισσεύει 1-2 πόντους έξω από αυτήν.
Βάζετε τη φέτα σε ένα πιάτο ή μπολ και την τρίβετε με το πιρούνι ή με τα χέρια σας. Τρίβετε τη γραβιέρα και τη γκούντα ή το ένταμ από τη χοντρή πλευρά του τρίφτη και τα αναμιγνύετε με τη φέτα. Σε άλλο μπολ, χτυπάτε ελαφρά τα αβγά με πιρούνι και προσθέτετε το πιπέρι. Ρίχνετε τα χτυπημένα αβγά στα τυριά, προσθέτετε το γιαούρτι και ανακατεύετε.
Αδειάζετε το μίγμα της γέμισης πάνω στη ζύμη και στρώνετε την επιφάνειά της με την ανάποδη ενός κουταλιού, έτσι ώστε η γέμιση να έχει παντού το ίδιο πάχος. Γυρίζετε το φύλλο που εξέχει προς τα μέσα και ψήνετε την τάρτα σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 45 λεπτά περίπου, μέχρι να ψηθούν τα τυριά και να ροδίσει n επιφάνεια της τάρτας.
Χρόνος αναμονής: 30 λεπτά
Χρόνος προετοιμασίας: 45 λεπτά
Χρόνος ψησίματος: 40-45 λεπτά
Μπορείτε να αντικαταστήσετε τα τυριά, με κάποια άλλα είδη της προτίμησης σας.
Στη γέμιση δεν χρειάζεται να βάλετε αλάτι, γιατί η φέτα είναι σχετικά αλμυρό τυρί. Εάν όμως την αντικαταστήσετε με κάποιο άλλο ανάλατο τυρί, όπως το ανθότυρο ή η μυζήθρα θα χρειαστεί εκτός από το πιπέρι να προσθέσετε και αλάτι.