Δροσερός μεζές, ιδανικός για ένα επίσημο γεύμα, θα δώσει χρώμα και φινέτσα στο τραπέζι σας!
για 4 άτομα
4 μεγάλες ντομάτες (ή 8 μέτριες)
1 κουτ. σούπας κάπαρη
½ ματσάκι ψιλοκομμένα φρέσκα μυρωδικά (δυόσμο, μαϊντανό, βασιλικό)
250 γραμ. ξινομυζήθρα ή φρέσκο ανθότυρο
250 γραμ. γιαούρτι (στραγγιστό)
έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
1 κουτ. σούπας μουστάρδα (πικάντικη)
αλάτι, πιπέρι
φρέσκο μαϊντανό (ψιλοκομμένο)
Πλένετε τις ντομάτες και τις αδειάζετε (κρατώντας την ψίχα τους), όπως θα κάνατε για τα γεμιστά, τις αλατίζετε εσωτερικά, τις αναποδογυρίζετε σε σχάρα και τις αφήνετε για 20 λεπτά περίπου, για να φύγουν τα υγρά τους.
Στο μεταξύ, βάζετε τη μυζήθρα σε μπολ και τη θρυμματίζετε με πιρούνι. Παίρνετε 2-3 κομμάτια από την ψίχα της ντομάτας και τα ψιλοκόβετε.
Σε μεγάλο μπολ αναμιγνύετε τη μουστάρδα, το ελαιόλαδο, το γιαούρτι, την ξινομυζńθρα και την ψιλοκομμένη ψίχα ντομάτας (κρατάτε λίγη για τη διακόσμηση). Αλατοπιπερώνετε, προσθέτετε τα μυρωδικά και την κάπαρη και ανακατεύετε.
Γεμίζετε τις ντομάτες με το μίγμα του τυριού και τις πασπαλίζετε με τον ψιλοκομμένο μαϊντανό. Διακοσμείτε με την ψιλοκομμένη ψίχα ντομάτας.
Βάζετε τις ντομάτες στο ψυγείο να κρυώσουν για λίγο και τις σερβίρετε δροσερές.
Χρόνος αναμονής: 20 λεπτά
Χρόνος προετοιμασίας: 20 λεπτά