Υπέροχες μικρές νοστιμιές, οι ζαμπονοκροκέτες θα γίνουν ανάρπαστες και θα ενθουσιάσουν μικρούς και μεγάλους!
για 4 άτομα
4 κουτ. σούπας αλεύρι
2 φλιτζ. τσαγιού γάλα
90 γραμ. βούτυρο
250 γραμ. ζαμπόν (ψιλοκομμένο)
200 γραμ. μανιτάρια (ψιλοκομμένα)
μαϊντανό (ψιλοκομμένο)
αλάτι, πιπέρι
λάδι (για το τηγάνισμα)
για το πανάρισμα
2 αβγά (ελαφρά χτυπημένα)
φρυγανιά τριμμένη
Ετοιμάζετε πρώτα την μπεσαμέλ: λιώνετε το βούτυρο σε μέτρια θερμοκρασία, ρίχνετε το αλεύρι ανακατεύετε να διαλυθεί καλά και, στη συνέχεια, ρίχνετε το γάλα. Ανακατεύετε συνεχώς μέχρι να δέσει καλά η κρέμα. Δυό λεπτά πριν το τέλος του μαγειρέματος ρίχνετε στην κρέμα το ψιλοκομμένο ζαμπόν.
Στη συνέχεια, ζεσταίνετε λίγο λάδι σε ρηχό τηγάνι και σοτάρετε για λίγο τα μανιτάρια, μέχρι να μαραθούν. Τα βγάζετε και τα αφήνετε να στραγγίσουν. Τα ρίχνετε στην μπεσαμέλ μαζί με το μαϊντανό. Αλατοπιπερώνετε και ανακατεύετε.
Μεταφέρετε το μίγμα σε μπολ, το σκεπάζετε και το αφήνετε για 12 ώρες στο ψυγείο για να σφίξει καλά.
Την επόμενη μέρα πλάθετε μακρόστενες κροκετούλες. Περνάτε τις κροκέτες πρώτα από την τριμμένη φρυγανιά, μετά από τα χτυπημένα αβγά και ξανά από τη φρυγανιά, φροντίζοντας να καλυφθούν καλά από όλες τις πλευρές.
Αφήνετε τις κροκέτες σκεπασμένες για 1 ώρα στο ψυγείο να σφίξουν. Τέλος, τις τηγανίζετε σε πολύ καυτό λάδι μέχρι να πάρουν ωραίο χρυσοκάστανο χρώμα από όλες τις πλευρές.
Χρόνος αναμονής: 12 ώρες
Χρόνος ψυγείου: 60 λεπτά
Χρόνος μαγειρέματος: 15 λεπτά