23.1.23

Πρασοκεφτέδες

Νόστιμοι κεφτέδες με την ιδιαίτερη γεύση του πράσου. Υπέροχος, πρωτότυπος μεζές για την παγωμένη μπύρα σας.

για 6 άτομα
2 κιλά πράσα (μόνο το λευκό μέρος)
200 γραμ. κιμά
1 αβγό
2-3 φέτες μπαγιάτικο ψωμί (μουλιασμένο και στυμμένο)
αλεύρι (όσο χρειαστεί)
½ ματσάκι μαϊντανό (ψιλοκομμένο)
2 κουτ. σούπας τριμμένη παρμεζάνα
½ κουταλάκι ξερά αρωματικά (ρίγανη, δυόσμο, κ.ά)
αλάτι, πιπέρι
λάδι (για το τηγάνισμα)

Καθαρίζετε τα πράσα, τα πλένετε και τα κόβετε σε ροδέλες. Τα ζεματάτε σε νερό για 10 λεπτά, τα σουρώνετε καλά και τα περνάτε από το μύλο των λαχανικών ή στο μπλέντερ μέχρι να πολτοποιηθούν.

Ρίχνετε τον πολτό των πράσων σε σουρωτήρι και τα στραγγίζετε πιέζοντάς τα με κουτάλι για να βγάλουν τα υγρά τους. Τα βάζετε σε μεγάλο μπολ.

Στη συνέχεια, προσθέτετε στο μπολ τον κιμά, το μουλιασμένο ψωμί, το αβγό, το μαϊντανό, την παρμεζάνα, το αλεύρι, τα ξερά αρωματικά και αλατοπιπερώνετε.

Ζυμώνετε το μίγμα μετα χέρια σας, μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά και να γίνει εύπλαστο (εάν χρειαστεί, προσθέτετε λίγο ακόμη αλεύρι).

Παίρνετε μικρές ποσότητες από το μίγμα και πλάθετε κεφτέδες. Τους αλευρώνετε και τους τηγανίζετε σε μπόλικο καυτό λάδι.

Βγάζετε τους κεφτέδες με τρυπητή κουτάλα, τους αφήνετε σε πιάτο στρωμένο με απορροφητικό χαρτί να στραγγίσουν και τους σερβίρετε ζεστούς ή χλιαρούς.

Χρόνος προετοιμασίας: 45-50 λεπτά
Χρόνος μαγειρέματος: 15 λεπτά