29.1.23

Τυρόπιτα σουφλέ

Μια τυρόπιτα με φινέτσα γαλλική, που διαπρέπει πάντα στο επίσημο ή στο γιορτινό τραπέζι.

για 4-8 άτομα
300 γραμ. φέτα
300 γραμ. γραβιέρα
300 γραμ. κασέρι
5 αβγά
60 γραμ. βούτυρο
½ λίτρο γάλα φρέσκο
5 κουτ. σούπας σιμιγδάλι ψιλό
αλάτι
λευκό πιπέρι

Βάζετε τη φέτα σε πιάτο και την τρίβετε μετ α χέρια σας ή με πιρούνι. Τρίβετε τη γραβιέρα και το κασέρι στον τρίφτη και τα ανακατεύετε όλα μαζί.

Βάζετε το γάλα σε κατσαρόλα και το αφήνετε να βράσει σε μέτρια θερμοκρασία. Μόλις πάρει βράση, το κατεβάζετε από τη φωτιά και ρίχνετε το σιμιγδάλι. Ξαναβάζετε την κατσαρόλα στη φωτιά και σιγοβράζετε ανακατεύοντας συνεχώς, μέχρι να πήξει το μίγμα. Μόλις πήξει, κατεβάζετε την κατσαρόλα από τη φωτιά, προσθέτετε το βούτυρο και ανακατεύετε να λιώσει.

Αφήνετε την κρέμα να κρυώσει και προσθέτετε τα αβγά ελαφρά χτυπημένα και τα τριμμένα τυριά. Αλατοπιπερώνετε με σύνεση, αφού δοκιμάσετε πρώτα το μίγμα, γιατί τα τυριά είναι ήδη αλμυρά.

Ανακατεύετε και αδειάζετε το μίγμα σε βουτυρωμένο πυρέξ. Ψήνετε το σουφλέ σε προθερμασμένο φούρνο στους 190 βαθμούς, για 1 ώρα περίπου, μέχρι να φουσκώσει και να ροδίσει η επιφάνειά του.

Χρόνος προετοιμασίας: 40 λεπτά
Χρόνος ψησίματος: 60 λεπτά