29.1.23

Τζουλαμάς

Ιδιαίτερη πίτα, πολύ χορταστική και με πλούσια γεύση. Λίγο μπελαλίδικη, αλλά n νοστιμιά της σίγουρα θα σας ανταμείψει!

για 8 άτομα
για το φύλλο
½ κιλό αλεύρι
2-3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
1 φλιτζ. τσαγιού νερό
αλάτι

για το γέμισμα
½ κιλό συκώτι (αρνίσιο)
μερικά συκωτάκια κότας
½ κιλό ρύζι
1 φλιτζ. τσαγιού σταφίδες
1 φλιτζ. τσαγιού αμύγδαλα
1 φλιτζ. τσαγιού βούτυρο πρόβειο
αλάτι, πιπέρι
λίγη κανέλα
λίγο κίμινο
λίγο μοσχοκάρυδο
1 φλιτζ. τσαγιού ζάχαρη

Ανακατεύετε τα υλικά για το φύλλο, φτιάχνοντας μια ζύμη σχετικά μαλακή αλλά εύπλαστη. Την πλάθετε σε μπάλα και την αφήνετε σκεπασμένη για ½ ώρα περίπου να ξεκουραστεί.

Ετοιμάζετε τη γέμιση: ψιλοκόβετε το συκώτι και τα συκωτάκια, τα αλατοπιπερώνετε και μετά τα τσιγαρίζετε ελαφρά στο βούτυρο. Βράζετε το ρύζι φροντίζοντας να μην μαλακώσει πολύ και λίγο πριν το κατεβάσετε από τη φωτιά, ρίχνετε στην κατσαρόλα τις σταφίδες, τα αμύγδαλα και τη ζάχαρη και καρυκεύετε με τα αρωματικά (κανέλα, κίμινο, μοσχοκάρυδο). Αφήνετε τη γέμιση να κρυώσει και ανοίγετε τα φύλλα. Αλευρώνετε τον πάγκο σας και χωρίζετε τη ζύμη στη μέση. Την πλάθετε σε 2 μπάλες και τις ανοίγετε την καθεμιά σε χοντρό φύλλο.

Βουτυρώνετε ελαφρά το ταψί που θα χρησιμοποιήσετε και στρώνετε ένα από τα φύλλα. Το βουτυρώνετε και αυτό και το πασπαλίζετε με ένα μίγμα κανέλας, μοσχοκάρυδου, κίμινου Αδειάζετε τη γέμιση στο ταψί και την απλώνετε με κουτάλι, για να έχει παντού το ίδιο πάχος. Τη σκεπάζετε με το δεύτερο φύλλο. Χαράζετε την πίτα σε κομμάτια, την περιχύνετε με λίγο λιωμένο βούτυρο και τη βάζετε σε προθερμασμένο φούρνο. Την ψήνετε στους 180-200 βαθμούς για 45-50 λεπτά, μέχρι να πάρει ένα ωραίο καστανό χρώμα το επάνω φύλλο.

Χρόνος προετοιμασίας: 60 λεπτά
Χρόνος αναμονής: 30 λεπτά
Χρόνος ψησίματος: 45-50 λεπτά