21.1.23

Δαχτυλίδια καλαμαριού στο τηγάνι

Αγαπημένη συνταγή με αφράτο και τραγανό κουρκούτι. Κατάλληλο σαν μεζεδάκι για ούζο ή τσίπουρο.

για 4 άτομα
1 κιλό μεγαλούτσικα καλαμάρια
1 φλιτζ. τσαγιού αλεύρι
1 φλιτζ. τσαγιού μπύρα ή ανθρακούχο νερό
2 ασπράδια αβγών
αλάτι, πιπέρι
χυμό λεμονιού (προαιρετικά)
λάδι (για το τηγάνισμα)

Καθαρίζετε τα καλαμάρια, τα καλοπλένετε, τα κόβετε σε ροδέλες (αφού τα αφήσετε να στραγγίσουν καλά ή αφού τα σκουπίσετε προσεκτικά πριν τα κόψετε με χαρτί κουζίνας).

Ετοιμάζετε το κουρκούτι ανακατεύοντας σε μπολ το αλεύρι, τη μπύρα ή το ανθρακούχο νερό, το αλατοπίπερο και τα ασπράδια χτυπημένα σε μαρέγκα.

Αλατοπιπερώνετε τα καλαμάρια και βάζετε μπόλικο λάδι σε βαθύ τηγάνι να ζεσταθεί.

Βουτάτε ένα-ένα τα δαχτυλίδια των καλαμαριών στο κουρκούτι, φροντίζοντας να καλυφθούν καλά από όλες τις πλευρές. Τηγανίζετε λίγα-λίγα τα δαχτυλίδια στο καυτό λάδι, μέχρι να πάρουν ωραίο χρυσοκάστανο χρώμα από όλες τις πλευρές.

Βγάζετε τα καλαμάρια σε πιατέλα στρωμένη με χαρτί κουζίνας και τα αφήνετε για λίγο να στραγγίσουν. Τα σερβίρετε όσο είναι ακόμη ζεστά και τα συνοδεύετε με σκορδαλιά, μελιτζανοσαλάτα ή ταραμοσαλάτα. Προαιρετικά τα περιχύνετε με χυμό λεμονιού.

Χρόνος προετοιμασίας: 45 λεπτά
Χρόνος μαγειρέματος: 15 λεπτά

Ανάλογα με το πόσο παχύρευστο θέλετε το χυλό, μπορείτε να προσθέσετε περισσότερο αλεύρι ή να παραλείψετε το ένα ασπράδι.

Για να σταθεροποιείται πιο εύκολα σ χυλός πάνω στα καλαμαράκια μπορείτε να τον αφήσετε για ½ ώρα στο ψυγείο να σφίξει, πριν βάλετε τα ασπράδια.