Νόστιμο πιλάφι που προσφέρεται σαν πρώτο πιάτο σε γιορτινό τραπέζι. Καθώς είναι χορταστικό, μπορείτε να το επιλέξετε και σαν κυρίως φαγητό.
για 4 άτομα
1 ½ φλιτζ. τσαγιού ρύζι
½ κιλό συκωτάκια πουλιών
250 γραμ. ψιλοκομμένο κοτόπουλο (προαιρετικά)
½ φλιτζ. τσαγιού φιστίκια Αιγίνης
½ φλιτζ. τσαγιού αμύγδαλα (ασπρισμένα)
1 φλιτζ. τσαγιού αρακά
2 κουτ. σούπας βούτυρο
3 φλιτζ. τσαγιού νερό ή ζωμό κοτόπουλου
λίγο κρόκο (σαφράν)
αλάτι
Βάζετε τον κρόκο σε 1 φλιτζ. τσαγιού με νερό και τον αφήνετε να μουλιάσει. Πλένετε τα συκωτάκια και τα κόβετε σε μικρά κομμάτια. Ψιλοκόβετε και τους ξηρούς καρπούς και τους αφήνετε στην άκρη.
Ζεσταίνετε το βούτυρο και τσιγαρίζετε τα συκωτάκια και το κοτόπουλο (εάν βάλετε), ανακατεύοντας συνεχώς με ξύλινη σπάτουλα, μέχρι να πάρουν χρώμα από όλες τις πλευρές.
Προσθέτετε το ρύζι, ανακατεύετε για 2-3 λεπτά και, στη συνέχεια, ρίχνετε το νερό ή το ζωμό, τον κρόκο και το αλατοπίπερο. Χαμηλώνετε τη φωτιά και αφήνετε το φαγητό να σιγοβράσει για 15 λεπτά περίπου.
Στη συνέχεια, προσθέτετε τον αρακά και τους ξηρούς καρπούς και σιγοβράζετε για 15 ακόμη λεπτά.
Κατεβάζετε το φαγητό από τη φωτιά, περιμένετε 5 λεπτά και το σερβίρετε σε ρηχά πιάτα όσο είναι ακόμη ζεστό.
Χρόνος προετοιμασίας: 45 λεπτά
Χρόνος μαγειρέματος: 30 λεπτά