25.1.23

Τάρτα με κοτόπουλο και μανιτάρια

Γευστικότατη τάρτα, χορταστική και ιδιαίτερη, είναι ωραία πρόταση για πρώτο πιάτο σε γιορτινό τραπέζι ή «μεζεδάκι» σε μπουφέ.

για 6-8 άτομα
3-4 φύλλα κρούστας
350 γραμ. κοτόπουλο φιλέτο (σε κύβους)
150 γραμ. μανιτάρια (ψιλοκομμένα)
1 κρεμμύδι (ψιλοκομμένο)
½ ματσάκι μαϊντανό (ψιλοκομμένο)
250 γραμ. σκληρό κίτρινο τυρί (τριμμένο)
250 ml κρέμα γάλακτος
2 αβγά
αλάτι, πιπέρι
ελαιόλαδο
βούτυρο (για τα φύλλα και το ταψί)

Ζεσταίνετε λίγο ελαιόλαδο σε τηγάνι και σοτάρετε το κοτόπουλο, μέχρι να ροδίσει καλά από όλες τις πλευρές. Προσθέτετε το κρεμμύδι και τα μανιτάρια και τα αφήνετε να σοταριστούν και να απορροφήσουν τα μανιτάρια τα υγρά τους. Προσθέτετε το μαϊντανό και αλατοπιπερώνετε. Αφήνετε το μίγμα να κρυώσει.

Βουτυρώνετε ελαφρά μια φόρμα τάρτας ή ταψί και στρώνετε τα φύλλα βουτυρωμένα ένα-ένα. Φροντίζετε, να ανεβαίνουν τα φύλλα και στα τοιχώματα του σκεύους και να περισσεύουν.

Σπάτε τα αβγά και τα χτυπάτε ελαφρά με πιρούνι. Προσθέτετε την κρέμα γάλακτος και ανακατεύετε. Ρίχνετε το τριμμένο τυρί και το αλατοπίπερο και ανακατεύετε καλά.

Αναμιγνύετε το μίγμα των λαχανικών με το μίγμα της κρέμας γάλακτος και τα αδειάζετε στο σκεύος πάνω από τα φύλλα. Διπλώνετε τα φύλλα που εξέχουν προς τα μέσα.

Τοποθετείτε την τάρτα σε προθερμασμένο φούρνο και την ψήνετε στους 180 βαθμούς για 45-50 λεπτά, μέχρι να ροδίσει καλά η επιφάνειά της. Βγάζετε την τάρτα από το φούρνο και μετά από 5-10 λεπτά την ξεφορμάρετε και την κόβετε σε 6 ή 8 κομμάτια. Απολαύστε την κρύα ή ζεστή.

Χρόνος προετοιμασίας: 40 λεπτά
Χρόνος ψησίματος: 45 λεπτά