25.1.23

Τάρτα με πράσο και σύγκλινο

Το σύγκλινο Μάνης με την ιδιαίτερη γεύση του, απογειώνει αυτήν την κλασική αλμυρή πρασόταρτα.

για 6-8 άτομα
1 δόση ζύμη τάρτας
1 κιλό πράσα (μόνο το λευκό μέρος)
150 γραμ. σύγκλινο Μάνης (κομμένο)
150 γραμ. φέτα (τριμμένη)
3 αβγά
200 ml γάλα
80 γραμ. γραβιέρα (τριμμένη)
2-3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
αλάτι, πιπέρι

Ετοιμάζετε τη ζύμη για τάρτα ακολουθώντας τις οδηγίες που θα βρείτε εδώ και την προψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 10 λεπτά περίπου. Τη βγάζετε και την αφήνετε να κρυώσει πριν τη γεμίσετε.

Στο μεταξύ, ετοιμάζετε τα υλικά της γέμισης. Κόβετε τα πράσα σε ροδέλες και ζεσταίνετε σε βαθύ τηγάνι το ελαιόλαδο. Σοτάρετε τα πράσα για μερικά λεπτά μέχρι να μαλακώσουν. Ρίχνετε το σύγκλινο και ανακατεύετε για λίγα ακόμη λεπτά. Κατεβάζετε το τηγάνι από τη φωτιά και ρίχνετε τα πράσα και το σύγκλινο σε μπολ. Θρυμματίζετε τη φέτα με πιρούνι και τη ρίχνετε και αυτήν στο μπολ με τα πράσα. Προσθέτετε τη γραβιέρα και ανακατεύετε.

Σπάτε τα αβγά σε μπολ και τα χτυπάτε για λίγο με πιρούνι. Προσθέτετε το γάλα, αλατοπιπερώνετε και τα χτυπάτε για λίγο όλα μαζί. Ρίχνετε το μίγμα των πράσων στη φόρμα, το απλώνετε με την ανάποδη ενός κουταλιού για να είναι ομοιόμορφο και περιχύνετε με το μίγμα των αβγών.

Ψήνετε την τάρτα στους 180 βαθμούς για 40 λεπτά περίπου, μέχρι να ροδίσει η επιφάνειά της. Μόλις βγάλετε την τάρτα από το φούρνο, περιμένετε να κρυώσει λίγο και, στη συνέχεια, τη βγάζετε από τη φόρμα, την κόβετε σε κομμάτια και τη σερβίρετε.

Χρόνος προετοιμασίας: 1 ώρα
Χρόνος ψησίματος: 40 λεπτά