20.1.23

Κρητικό ασπρογιάχνι

Απλό καθημερινό φαγάκι για όλη την οικογένεια. Μπορείτε να το συνοδεύσετε με άσπρο ρύζι, πατάτες φούρνου ή πατάτες τηγανιτές.

για 6 άτομα
2 κιλά αρνί ή κατσίκι (σπάλα ή μπούτι σε μερίδες)
1 φλιτζ. τσαγιού ελαιόλαδο
χυμό 2 λεμονιών
αλάτι
φρεσκοτριμμένο πιπέρι
ρίγανη φρέσκια ή ξερή (προαιρετικά)

Κόβετε το κρέας σε μερίδες και το αλατοπιπερώνετε. Ζεσταίνετε το λάδι σε μια φαρδιά κατσαρόλα και σοτάρετε το κρέας για μερικά λεπτά, μέχρι να πάρει ωραίο χρυσοκάστανο χρώμα απ' όλες τις πλευρές.

Το σβήνετε με το χυμό λεμονιού, προσθέτετε 3 φλιτζάνια νερό (κατά προτίμηση χλιαρό), και χαμηλώνετε τη θερμοκρασία.

Σκεπάζετε την κατσαρόλα και σιγοβράζετε το φαγητό για 1 ½ ώρα περίπου, μέχρι να μαλακώσει καλά το κρέας και το φαγητό να μείνει με αρκετή σάλτσα. Λίγο πριν κατεβάσετε το φαγητό από τη φωτιά, εάν θέλετε, προσθέτετε τη ρίγανη.

Σερβίρετε το φαγητό σε βαθιά πιάτα όσο είναι ακόμη ζεστό.

Χρόνος προετοιμασίας: 20 λεπτά
Χρόνος ψησίματος: 1 ½ ώρα