Ιδιαίτερα χορταστικό και νόστιμο πιάτο για το κυριακάτικο τραπέζι ή για τον εορταστικό μπουφέ.
για 4 άτομα
2 κιλά μπούτι χοιρινό (καθαρισμένο από λίπος και κόκαλο)
4 κουτ. σούπας μουστάρδα
2 φλιτζ. τσαγιού λευκό κρασί
1 φλιτζ. τσαγιού κρέμα γάλακτος
4 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
1 κουτί μανιτάρια (κονσέρβας)
2-3 καρότα μέτρια (βρασμένα)
αλάτι, πιπέρι
Από την προηγούμενη μέρα, πλένετε το κρέας, το αλείφετε όλο με μουστάρδα και το βάζετε στο ψυγείο. Την επόμενη μέρα, αφαιρείτε τη μουστάρδα με χαρτί κουζίνας ή με μαχαιράκι και δένετε το κρέας με σπάγκο για να διατηρήσει το σχήμα του. Σε κατσαρόλα ρίχνετε λίγο λάδι και κοκκινίζετε το κρέας από όλες τις πλευρές, προσθέτοντας αλατοπίπερο.
Στη συνέχεια, τοποθετείτε το κρέας σε ταψί, προσθέτετε το ελαιόλαδο, 1 φλιτζ. τσαγιού κρασί και το ψήνετε για 1 ½ ώρα. Το βγάζετε από το φούρνο. Ανακατεύετε τη μουστάρδα με την κρέμα γάλακτος ώσπου να γίνουν ένα πυκνό μείγμα. Αλείφετε με αυτό το κρέας, αδειάζετε και όλο το υπόλοιπο στο ταψί και το ξαναβάζετε στο φούρνο μια άλλη 1 ώρα σε χαμηλή θερμοκρασία.
Σε κατσαρολάκι ρίχνετε 3-4 κουταλιές λάδι και σοτάρετε τα μανιτάρια (στραγγισμένα και ολόκληρα) και τα βρασμένα καροτάκια κομμένα σε χονδρές ροδέλες. Τα προσθέτετε στο ταψί με το κρέας 10 λεπτά πριν ολοκληρωθεί το ψήσιμο. Βγάζετε το ταψί από το φούρνο, αφήνετε λίγο να κρυώσει, αφαιρείτε το σπάγκο και κόβετε το κρέας σε λεπτές φέτες.
Σερβίρετε σε οβάλ πιατέλα, βάζοντας στο κέντρο τις φέτες του χοιρινού και τριγύρω τα μανιτάρια και τα καρότα τα οποία περιχύνετε με τη σάλτσα μουστάρδας.
Χρόνος αναμονής: 12 ώρες
Χρόνος προετοιμασίας: 40-50 λεπτά
Χρόνος ψησίματος: 21 ώρες
Θα το συνοδεύσει ιδανικά μια σαλάτα από ψιλοκομμένο λάχανο και καρότο με σάλτσα λαδόξιδου, καθώς και ένα ροζέ ελαφρύ κρασί.