Δυνατή συνταγή για τους λάτρεις του κρέατος, καθώς ο συνδυασμός του χοιρινού, με το άρωμα του δεντρολίβανου δίνει ασυναγώνιστο αποτέλεσμα.
για 4 άτομα
1 ½ κιλό χοιρινό μπούτι
χυμό 1-2 λεμονιών
½ φλιτζ. τσαγιού ελαιόλαδο
2-3 κλαδάκια δεντρολίβανο
2-3 σκελίδες σκόρδο (ψιλοκομμένες)
λίγο σέλινο ή μαϊντανό (προαιρετικά)
1 φλιτζ. τσαγιού λευκό ξηρό κρασί
10-12 μικρές πατατούλες
αλάτι
φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Πλένετε το κρέας, το σκουπίζετε με χαρτί κουζίνας και το βάζετε σε βαθύ μπολ ή λεκάνη. Το αλατοπιπερώνετε και το περιχύνετε με το λάδι και το χυμό των λεμονιών. Προσθέτετε το δεντρολίβανο, το σκόρδο και το σέλινο ήτο μαϊντανό. Αφήνετε το κρέας στη μαρινάδα του για 2 ώρες τουλάχιστον, πριν το μαγειρέψετε. Σε αυτό το διάστημα, πρέπει να γυρίσετε 2-3 φορές το κρέας μέσα στη μαρινάδα του για να πάει παντού.
Στη συνέχεια, βγάζετε το κρέας από τη μαρινάδα και το τοποθετείτε σε ένα ταψί ή πυρέξ. Στραγγίζετε τη μαρινάδα και την ανακατεύετε με το κρασί. Καθαρίζετε τις πατάτες και τις τοποθετείτε στο ταψί, γύρω από το κρέας. Αλατοπιπερώνετε τις πατάτες και περιχύνετε το φαγητό με το μείγμα μαρινάδας-κρασιού.
Τοποθετείτε το ταψί σε προθερμασμένο φούρνο και ψήνετε το φαγητό στους 180 βαθμούς για 1 ½ περίπου ώρα. Σε αυτό το διάστημα, ανοίγετε το φούρνο και «βρέχετε» τακτικά το κρέας, με τους χυμούς που θα υπάρχουν στο ταψί.
Δεκαπέντε λεπτά πριν ολοκληρωθεί το ψήσιμο, μπορείτε να ανεβάσετε τη θερμοκρασία του φούρνου, έτσι ώστε να πάρουν χρώμα το κρέας και οι πατατούλες. Μπορείτε να σερβίρετε το μπουτάκι σε πιατέλα και να το στολίσετε τριγύρω με τις πατατούλες. Απολαύστε το ζεστό.
Χρόνος αναμονής: 2 ώρες
Χρόνος προετοιμασίας: 45 λεπτά
Χρόνος ψησίματος:1 ½ ώρα
Μπορείτε να το σερβίρετε με σαλάτα φρέσκων λαχανικών εποχής και με μια πιατέλα με ποικιλία τυριών της αρεσκείας σας.