8.3.23

Αρνάκι ατζέμ πιλάφι

Εξαιρετικό φαγητό, ιδιαίτερα χορταστικό, ιδανικό για το καθημερινό αλλά και για το κυριακάτικο οικογενειακό τραπέζι. Θα το απολαύσουν σίγουρα συγγενείς και φίλοι.

για 6 άτομα
1 κιλό αρνί ψαχνό (μπούτι ή σπάλα)
3-4 φρέσκες ντομάτες ψιλοκομμένες (ή 1 κονσέρβα ντοματάκια κονκασέ)
2 φλιτζ. τσαγιού ρύζι
2-3 κρεμμύδια (ψιλοκομμένα)
1-2 σκελίδες σκόρδο (λιωμένο)
5-6 φλιτζ. τσαγιού ζωμό κρέατος με οδηγίες που θα βρείτε εδώ
ελαιόλαδο ή βούτυρο
αλάτι, πιπέρι

Ζεσταίνετε το λάδι ή το βούτυρο σε κατσαρόλα και τσιγαρίζετε το κρέας, γυρίζοντάς το με ξύλινη σπάτουλα ή κουτάλα. Προσθέτετε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και ανακατεύετε για 1-2 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει.

Ρίχνετε στην κατσαρόλα το σκόρδο και τις ψιλοκομμένες ντομάτες και αφήνετε να βράσουν για μερικά λεπτά. Στη συνέχεια ρίχνετε το ζωμό, αλατοπιπερώνετε και σκεπάζετε την κατσαρόλα. Αφήνετε το φαγητό να σιγοβράσει για 1 ½ ώρα περίπου, μέχρι να μαλακώσει το κρέας.

Όταν βράσει το κρέας, ρίχνετε στην κατσαρόλα το ρύζι. Ανακατεύετε και μεταφέρετε την κατσαρόλα σε προθερμασμένο φούρνο (εάν χρειάζεται, μπορείτε να προσθέσετε λίγο ακόμη ζωμό ή νερό). Αφήνετε το φαγητό να ψηθεί για 20-30 λεπτά περίπου, μέχρι να μαλακώσει και το ρύζι και να απορροφήσει τα υγρά του.

Βγάζετε το φαγητό από το φούρνο και το σερβίρετε ζεστό ή χλιαρό.

Χρόνος προετοιμασίας: 45 λεπτά
Χρόνος μαγειρέματος: 2 ώρες περίπου

Μπορείτε κάλλιστα να αντικαταστήσετε το αρνάκι με κατσίκι. Το φαγητό σας θα είναι το ίδιο νόστιμο.