10.3.23

Καπαμάς αβγολέμονο

Μια νόστιμη και θρεπτική σούπα, εξαιρετική επιλογή για ένα ελαφρύ δείπνο ή σαν πρώτο πιάτο σε γιορτινά τραπέζια.

για 6 άτομα
3 κεφαλάκια αρνίσια (με τους λαιμούς)
200 γραμ. φρέσκο βούτυρο
2 ποτήρια νερό ή ζωμό λαχανικών (ζεστό)
2 αβγά
1-2 μπαστουνάκια κανέλας
χυμό 1-2 λεμονιών
αλάτι
φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Πλένετε και καθαρίζετε καλά τα κεφαλάκια. Ζεσταίνετε σε μεγάλη κατσαρόλα το βούτυρο και σοτάρετε τα κεφαλάκια, μέχρι να ροδίσουν από όλες τις πλευρές. Προσθέτετε το νερό ή το ζωμό και τα αφήνετε να βράσουν για μερικά λεπτά σε δυνατή φωτιά. Ξαφρίζετε το φαγητό με τρυπητή κουτάλα.

Χαμηλώνετε τη φωτιά, ρίχνετε στην κατσαρόλα την κανέλα και αλατοπιπερώνετε. Σκεπάζετε την κατσαρόλα και αφήνετε το φαγητό να σιγοβράσει για 1-1 ½ ώρα περίπου. Σε αυτό το διάστημα, πρέπει να συμπληρώσετε και άλλο νερό ή ζωμό, έτσι ώστε n σούπα σας να παραμείνει με μπόλικο ζουμί.

Μόλις βράσουν καλά τα κεφαλάκια, στραγγίζετε τη σούπα και ξαναρίχνετε το ζουμί στην κατσαρόλα. Ξεκοκαλίζετε τα κεφαλάκια και ρίχνετε το ψαχνό τους στο ζουμί της κατσαρόλας.

Σπάτε τα αβγά σε γυάλινο μπολ, τα χτυπάτε με πιρούνι και προσθέτετε το χυμό των λεμονιών. Τα χτυπάτε για λίγο όλα μαζί και προσθέτετε λίγο από το ζουμί της σούπας. Ρίχνετε το αβγολέμονο στην κατσαρόλα και την κουνάτε να πάει παντού. Ξαναβάζετε το φαγητό για μερικά λεπτά στη φωτιά να ζεσταθεί, χωρίς να πάρει βράση.

Σερβίρετε σε βαθιά πιάτα.

Χρόνος προετοιμασίας: 15 λεπτά
Χρόνος μαγειρέματος: 1-1 ½ ώρα