Ενα πιάτο χαρακτηριστικό της μεσογειακής κουζίνας, όπου τα φρούτα αναδεικνύουν υπέροχα τη γεύση του αρνιού.
για 6 άτομα
2 κιλά αρνί (μπούτι ή σπάλα)
1 κουτ. σούπας μουστάρδα (απαλή ή πικάντικη)
χυμό 1 πορτοκαλιού
χυμό ½ λεμονιού
2 κουτ. σούπας μέλι
1 ποτηράκι κρασί λευκό
1 κουτ. γλυκού ρίγανη
½ φλιτζ. τσαγιού ελαιόλαδο
3-4 πατάτες (προαιρετικά)
αλάτι, πιπέρι
Ρίχνετε σε βαθύ μπολ τους χυμούς του πορτοκαλιού και του λεμονιού, το μέλι, τη μουστάρδα, τη ρίγανη, το κρασί και το ελαιόλαδο. Ανακατεύετε καλά το μείγμα μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά.
Αλατοπιπερώνετε το αρνί, το βάζετε σε ταψί ή πυρέξ και το αλείφετε με το μισό μείγμα.
Καθαρίζετε τις πατάτες, εάν βάλετε, τις κόβετε κυδωνάτες και τις βάζετε στο ταψί γύρω από το κρέας. Τις αλατοπιπερώνετε και τις πασπαλίζετε με λίγη ρίγανη.
Ψήνετε το φαγητό σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς για 1 ώρα. Χαμηλώνετε τη θερμοκρασία στους 180 βαθμούς και ψήνετε για 1 ακόμη ώρα περίπου. Κατά τη διάρκεια του ψησίματος, ανοίγετε που και που το φούρνο και αλείφετε το κρέας με το υπόλοιπο μείγμα του πορτοκαλιού.
Χρόνος προετοιμασίας: 20 λεπτά
Χρόνος μαγειρέματος: 2 ώρες
2 κιλά αρνί (μπούτι ή σπάλα)
1 κουτ. σούπας μουστάρδα (απαλή ή πικάντικη)
χυμό 1 πορτοκαλιού
χυμό ½ λεμονιού
2 κουτ. σούπας μέλι
1 ποτηράκι κρασί λευκό
1 κουτ. γλυκού ρίγανη
½ φλιτζ. τσαγιού ελαιόλαδο
3-4 πατάτες (προαιρετικά)
αλάτι, πιπέρι
Ρίχνετε σε βαθύ μπολ τους χυμούς του πορτοκαλιού και του λεμονιού, το μέλι, τη μουστάρδα, τη ρίγανη, το κρασί και το ελαιόλαδο. Ανακατεύετε καλά το μείγμα μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά.
Αλατοπιπερώνετε το αρνί, το βάζετε σε ταψί ή πυρέξ και το αλείφετε με το μισό μείγμα.
Καθαρίζετε τις πατάτες, εάν βάλετε, τις κόβετε κυδωνάτες και τις βάζετε στο ταψί γύρω από το κρέας. Τις αλατοπιπερώνετε και τις πασπαλίζετε με λίγη ρίγανη.
Ψήνετε το φαγητό σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς για 1 ώρα. Χαμηλώνετε τη θερμοκρασία στους 180 βαθμούς και ψήνετε για 1 ακόμη ώρα περίπου. Κατά τη διάρκεια του ψησίματος, ανοίγετε που και που το φούρνο και αλείφετε το κρέας με το υπόλοιπο μείγμα του πορτοκαλιού.
Χρόνος προετοιμασίας: 20 λεπτά
Χρόνος μαγειρέματος: 2 ώρες