10.3.23

Κοτόπουλο γεμιστό με τραχανά

Νόστιμο γιορτινό πιάτο που θα ενθουσιάσει τους λάτρεις της μεσογειακής κουζίνας.

για 6-8 άτομα
1 κοτόπουλο (2 κιλά περίπου, μαζί με τα συκωτάκια του)
1 κρεμμύδι (ψιλοκομμένο)
1 φλιτζ. τσαγιού τραχανά (γλυκό)
½ φλιτζ. τσαγιού σταφίδες (ξανθές)
½ φλιτζ. τσαγιού κουκουνάρι
1 φλιτζ. τσαγιού λευκό κρασί
μαϊντανό (ψιλοκομμένο)
4 κουτ. σούπας βούτυρο
3 φλιτζ. τσαγιού ζωμό κότας με οδηγίες που θα βρείτε εδώ
αλάτι, πιπέρι

Πλένετε τα εντόσθια, τα στεγνώνετε με χαρτί κουζίνας και τα ψιλοκόβετε. Ζεσταίνετε 1 κουταλιά από το βούτυρο σε κατσαρόλα και τα τσιγαρίζετε μαζί με το κρεμμύδι. Τα σβήνετε με το κρασί, περιμένετε 2-3 λεπτά ανακατεύοντας συνεχώς και ρίχνετε το νερό ή το ζωμό, τον τραχανά, τις σταφίδες, το μαϊντανό και το κουκουνάρι. Ανακατεύετε και τα αφήνετε να σιγοβράσουν μέχρι να απορροφήσουν τα υγρά τους.

Πλένετε, καθαρίζετε και αλατοπιπερώνετε το κοτόπουλο μέσα-έξω. Γεμίζετε την κοιλιά του με το μείγμα του τραχανά που ετοιμάσατε και το ράβετε με σπάγκο κουζίνας. Βάζετε το γεμιστό κοτόπουλο σε βαθύ ταψί, το περιχύνετε με το υπόλοιπο βούτυρο λιωμένο και το υπόλοιπο νερό. Το σκεπάζετε καλά με αλουμινόχαρτο.

Ψήνετε το φαγητό σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς για 1 ώρα περίπου (σε αυτό το διάστημα, ανοίγετε πού και πού το φούρνο και περιχύνετε το κοτόπουλο με τα υγρά που υπάρχουν στο ταψί). Στη συνέχεια, το ξεσκεπάζετε και το ξαναβάζετε για ψήσιμο για 40-45 λεπτά, μέχρι να ροδίσει καλά το κοτόπουλο.

Πριν σερβίρετε, μπορείτε να φιλετάρετε το κοτόπουλο και να το σερβίρετε σε μερίδες μαζί με τη γέμισή του.

Χρόνος προετοιμασίας: 50-55 λεπτά
Χρόνος ψησίματος: 1 ώρα και 45 λεπτά