Ανάλογα με την προτίμησή σας μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ζωμό κότας, για την παρασκευή πολλών φαγητών όπως ριζότο, διάφορες σούπες, κ.ο.κ.
για το ζωμό κότας
1 κοτόπουλο
2 λίτρα νερό
2 καρότα
λίγο σέλινο
1 κρεμμύδι
1 πράσο
αλάτι
κόκκους μαύρου πιπεριού
Καθαρίζετε, πλένετε και κόβετε σε κομμάτια τα λαχανικά.
Βάζετε σε μια μεγάλη κατσαρόλα το κοτόπουλο με τα κόκαλα και προσθέτετε το νερό. Τη σκεπάζετε και την αφήνετε σε μέτρια φωτιά να πάρει βράση. Με μια κουτάλα αφαιρείτε τον αφρό που θα σχηματίζεται στην επιφάνεια του νερού. Προσθέτετε στην κατσαρόλα τα λαχανικά, το αλάτι και το πιπέρι. Σιγοβράζετε με σκεπασμένη την κατσαρόλα, για 2-2.5 ώρες.
Μόλις κατεβάσετε την κατσαρόλα από τη φωτιά στραγγίζετε το ζωμό, περνώντας τον πρώτα από σουρωτήρι και τη δεύτερη φορά πάλι από σουρωτήρι, στρωμένο με τουλπάνι και τον αφήνετε να κρυώσει.
Όταν ο ζωμός κρυώσει, το λίπος, που θα μοιάζει με ζελέ, θα ανέβει στην επιφάνεια κι έτσι εύκολα θα το αφαιρέσετε με ένα κουτάλι. Έπειτα, βάλτε το ζωμό στο ψυγείο ή στην κατάψυξη, ανάλογα με το πότε θα τον χρειαστείτε.
Χρόνος προετοιμασίας: 20 λεπτά
Χρόνος βρασίματος: 2-2,5 ώρες
Για ευκολία μπορείτε, αφού κρυώσουν καλά οι ζωμοί, να τους βάλετε σε ειδικά πλαστικά σακουλάκια ή σε παγοθήκες και να τους καταψύξετε. Θυμηθήτε να συνοδεύονται από μια ετικέτα με την ημερομηνία παρασκευής.