Λαχταριστά μπακλαβαδάκια, πολύ ιδιαίτερα, με τη γεύση του φιστικιού να κυριαρχεί!
για 25 κομμάτια
1 ½ φλιτζ. τσαγιού βούτυρο (λιωμένο)
½ κιλό φύλλο κρούστας (για γλυκά)
Για τη γέμιση
450 γραμ. φιστίκι Αιγίνης (χοντροτριμμένο)
4 κουτ. σούπας ζάχαρη
6 κουτ. σούπας φρυγανιά (τριμμένη)
λίγη μαστίχα (σε σκόνη)
για το σιρόπι
3 φλιτζ. τσαγιού ζάχαρη
2 φλιτζ. τσαγιού νερό
χυμό ½ λεμονιού
Ετοιμάζετε τη γέμιση, ανακατεύοντας μέσα σε μπολ όλα τα υλικά μαζί.
Απλώνετε τα φύλλα κρούστας σε καθαρή επιφάνεια. Παίρνετε το πρώτο φύλλο, το κόβετε κάθετα στα δύο και το βουτυρώνετε με πινέλο. Πασπαλίζετε και τα δύο κομμάτια σε όλη την επιφάνεια με λίγη ποσότητα από το μίγμα της γέμισης. Διπλώνετε προς τα μέσα τις δύο στενότερες πλευρές τους, για να μην αδειάσει η γέμιση και τυλίγετε τα φύλλα σε ρολά. Τα σκεπάζετε με μια υγρή πετσέτα για να μην ξεραθούν και με τον ίδιο τρόπο φτιάχνετε μετα υπόλοιπα υλικά ρολά, μέχρι να τελειώσουν τα φύλλα και η γέμιση.
Τοποθετείτε τα ρολάκια σε καλά βουτυρωμένο ταψί ή λαμαρίνα και τα περιχύνετε με το βούτυρο που περίσσεψε. Τα ψήνετε σε καλά προθερμασμένο φούρνο για 20 λεπτά περίπου, μέχρι να ροδίσουν.
Ετοιμάζετε το σιρόπι βράζοντας όλα τα υλικά μαζί σε κατσαρολάκι για 5-6 λεπτά. Το αφήνετε να κρυώσει λίγο.
Όταν βγάλετε τα ρολάκια από το φούρνο, περιμένετε να κρυώσουν για μερικά λεπτά και μετά τα σιροπιάζετε με ζεστό (όχι καυτό) σιρόπι. Πασπαλίζετε τα ρολάκια με λίγο ψιλοτριμμένο φιστίκι Αιγίνης και τα αφήνετε να κρυώσουν καλά πριν τα δοκιμάσετε.
Χρόνος προετοιμασίας: 60 λεπτά
Χρόνος ψησίματος: 20 λεπτά