Το πιο εύπεπτο απ' τα όσπρια, οι νόστιμες φακές, πλούσια πηγή σιδήρου αλλά και φυλλικού οξέος.
για 6-8 άτομα
½ κιλό φακές
2-3 σκελίδες σκόρδο
1 κρεμμύδι (ψιλοκομμένο)
1-2 καρότα (κομμένα)
1 κουτί ντοματάκια κονκασέ ή 1 κουταλιά πελτέ ντομάτας
¾ φλιτζανιού ελαιόλαδο
1-2 φύλλα δάφνης
αλάτι
πιπέρι
ξίδι
Καθαρίζετε τις φακές, από τα τυχόν ξένα σώματα που περιέχουν, όπως σιτάρι, κριθάρι κ.λπ. Τις ξεπλένετε με κρύο νερό και τις αφήνετε να στραγγίσουν.
Στη συνέχεια, τις βάζετε στην κατσαρόλα με μπόλικο νερό και τις αφήνετε να βράσουν για 15 λεπτά. Τις στραγγίζετε ξανά και τις ξαναρίχνετε στην κατσαρόλα σε ζεστό νερό (περίπου 1 λίτρο). Προσθέτετε τη δάφνη, το κρεμμύδι, το σκόρδο, το καρότο και αφήνετε το φαγητό να σιγοβράσει.
Μόλις οι φακές είναι σχεδόν έτοιμες, προσθέτετε το ελαιόλαδο, τον πελτέ ντομάτας που έχετε διαλύσει σε λίγο νεράκι ή τα ντοματάκια και το αλατοπίπερο. Περιμένετε μέχρι να βράσουν καλά οι φακές και να χυλώσει η σούπα.
Λίγο πριν κατεβάσετε το φαγητό από τη φωτιά, προσθέτετε το ξίδι και ανακατεύετε. (Μην ξεχάσετε, να αφαιρέσετε τα φύλλα δάφνης από το φαγητό, πριν το σερβίρετε).
Χρόνος προετοιμασίας: 20 λεπτά
Χρόνος μαγειρέματος: 45-60 λεπτά
Για μια ευχάριστη αλλαγή και για ακόμα πιο μυρωδάτες και εύγευστες φακές, δοκιμάστε να βάλετε στην κατσαρόλα, την ώρα που βράζει το φαγητό, τη φλούδα ενός πορτοκαλιού.
Μπορείτε να φτιάξετε φακές σούπα με άσπρη σάλτσα, αρκεί να αφαιρέσετε από τα υλικά της συνταγής την ντομάτα και να προσθέσετε ρίγανη.