15.3.23

Ρολό κιμά με αβγά

Ένα φαγητό αγαπημένο, ιδανικό για να περιποιηθείτε τους φίλους. H νοστιμιά του κερδίζει πάντα τις εντυπώσεις!

για 4-6 άτομα
1 κιλό κιμά (μοσχαρίσιο και χοιρινό)
3-4 φέτες ψωμιού (μουλιασμένες και στυμμένες)
1 μεγάλο κρεμμύδι (τριμμένο)
½ ματσάκι μαϊντανό (ψιλοκομμένο)
1 σκελίδα σκόρδο (ψιλοκομμένη)
2 φλιτζ. του καφέ ελαιόλαδο
μοσχοκάρυδο
4 αβγά (βρασμένα και καθαρισμένα)
100 γραμ. τυρί γκούντα ή ένταμ σε φέτες
100 γραμ. ζαμπόν μπούτι καπνιστό (σε φέτες)
αλάτι, πιπέρι

Ρίχνετε σε λεκάνη τον κιμά και το μουλιασμένο ψωμί. Προσθέτετε το ελαιόλαδο, το κρεμμύδι, το μαϊντανό, το σκόρδο, το μοσχοκάρυδο, το αλατοπίπερο και ζυμώνετε με απαλές κινήσεις. Σκεπάζετε τη λεκάνη και αφήνετε τον κιμά στο ψυγείο για ½ ώρα να σφίξει.

Λαδώνετε ένα μεγάλο ταψί ή λαμαρίνα, τοποθετείτε το μείγμα του κιμά και το ανοίγετε μετα χέρια σας σε χοντρό οβάλ σχήμα, σαν φύλλο, πάχους ενός δαχτύλου. Κατόπιν, τοποθετείτε στη μέση του «φύλλου» πρώτα το ζαμπόν, μετά το τυρί και τέλος τα βρασμένα αβγά. Ανασηκώνετε τις άκρες του «φύλλου» και τις διπλώνετε με προσοχή προς τη μέση, φτιάχνοντας ένα ρολό μέσα στο οποίο κλείνετε καλά όλα τα υλικά σας. Λαδώνετε τα χέρια σας και με τις παλάμες στρώνετε την επιφάνεια του κιμά για να λειανθεί και να μην κάνει σχισμές.

Σκεπάζετε το ρολό με αλουμινόχαρτο και το ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 40 λεπτά περίπου. Βγάζετε το αλουμινόχαρτο, ανεβάζετε τη θερμοκρασία στους 200 βαθμούς και συνεχίζετε το ψήσιμο μέχρι να ροδίσει καλά το ρολό, για άλλα 15 λεπτά περίπου.

Βγάζετε το ταψί από το φούρνο αφήνετε το ρολό να κρυώσει λίγο, το κόβετε σε ροδέλες και το σερβίρετε σε πιατέλα. Μπορείτε να το συνοδεύσετε με πατάτες φούρνου, πουρέ ή ρύζι φόρμας.

Χρόνος αναμονής: 30 λεπτά
Χρόνος προετοιμασίας: 45 λεπτά
Χρόνος ψησίματος: 55 λεπτά