6.4.23

Μελεκούνι από τη Ρόδο

Χρόνος προετοιμασίας: 20 λεπτά
Χρόνος μαγειρέματος: 10 λεπτά

Υλικά για 100 τεμάχια
1 κιλό λευκό σουσάμι καλά καβουρντισμένο, σε θερμοκρασία δωματίου
800 γραμμάρια μέλι
350 γραμμάρια αμύγδαλα
Ξύσμα από 2 πορτοκάλια
30 γραμμάρια κανέλα σε σκόνη
6 γραμμάρια μοσχοκάρυδο σε σκόνη
6 γραμμάρια γαρίφαλο σε σκόνη

Εκτέλεση
Βάζουμε σε μια κατσαρόλα το μέλι και το αφήνουμε να βράσει μέχρι να φτάσει στους 120°C. Αν δεν έχουμε θερμόμετρο, ρίχνουμε λίγες σταγόνες σε ένα ποτήρι με νερό και καταλαβαίνουμε ότι είναι έτοιμο όταν δούμε ότι έχει αποκτήσει υφή καραμέλας.

Αποσύρουμε το σκεύος από την εστία και προσθέτουμε το σουσάμι, τα αμύγδαλα, το ξύσμα πορτοκαλιού και τα μπαχαρικά. Ανακατεύουμε όλα τα υλικά σε ξύλινη σκάφη, με ξύλινη κουτάλα, μέχρι να ομογενοποιηθούν.

Απλώνουμε το μείγμα ιδανικά σε ξύλινη επιφάνεια (παραδοσιακό σινί) ή, εναλλακτικά, σε μαρμάρινη. Βρέχουμε ελαφρώς έναν πλάστη ή ένα ροδίτικο «ματσόξυλο» και δίνουμε στο μελεκούνι το σχήμα και το πάχος που επιθυμούμε (περίπου 1 εκατοστό).

Κόβουμε παραδοσιακά το γλυκό σε ρόμβους και, αν θέλουμε, τοποθετούμε από ένα αμύγδαλο στο κέντρο κάθε κομματιού. Το σερβίρουμε σε φύλλα πορτοκαλιάς ή λεμονιάς.