16.5.23

Γρεβενά: Κοιτώντας προς το μέλλον

Προσεγγίζονταs την πόλη από τον δρόμο που την ενώνει με τα Τρίκαλα και την Καλαμπάκα, η πρώτη εικόνα που εμφανίζεται μπροστά σας είναι αυτή της βιοτεχνικής ζώνης της περιοχής-και σίγουρα δεν είναι η πιο κολακευτική. Συνεργεία, ξεχασμένες βιοτεχνίες και πανύψηλες πολυκατοικίες ορθώνονται πίσω από τις όχθες του Γρεβενίτη. Μία μεγάλη αλάνα χρησιμεύει ως αυτοσχέδιος χώρος στάθμευσης και εξυπηρετεί κατοiκους και περαστικούς καθώs στο κέντρο της πόλης-ένα μεγάλο κομμάτι του οποίου έχει πεζοδρομηθεί-οι θέσεις στάθμευσης δεν επαρκούν, ιδιαίτερα τα Σαββατοκύριακα.

Στο κέντρο συγκεντρώνεται και η κοινωνική ζωή της πόλης. Οι κάτοικοι συναντώνται στις δύο κεντρικές πλατείες που ενώνονται με ένα δίκτυο πεζοδρόμων, την Πλατεία Ελευθερίας-ή Πλατεία του Ρολογιού, όπως τη λένε οι ντόπιοι από το ψηλό ρολόι που έχει στηθεί στο κέντρο της-και την Πλατεία Αιμιλιανού. Τριγύρω απλώνονται εμπορικά καταστήματα, τράπεζες και τα περισσότερα εστιατόρια και ψησταριές, ενώ στον πεζόδρομο της Μεγάλου Αλεξάνδρου συγκεντρώνονται οι καφετέριες που τα βράδια γίνονται μπαρ.

H ανάγκη για περισσότερο χώρο έχει ωθήσει πολλούs κατοiκους να μετακινηθούν προς τους γειτονικούς, οικισμούς. Οι πρόσφατες προσπάθειες εξωραϊσμού της πόληs-η οποία δέχθηκε σφοδρό πλήγμα από τον σεισμό του 1995-από τις τοπικές αρχές είναι εμφανής τόσο στο κέντρο της όσο και στην ανατολική έξοδο όπου εκτελούνται έργα υποδομής. Σύγχρονα κτίρια στεγάζουν μεταξύ άλλων τη Νομαρχία Γρεβενών και το νέο νοσοκομείο, ενώ σε μικρή απόσταση, χωμένο στο δάσος, βρίσκεται και το όμορφο υπαίθριο θέατρο Καστράκι που φιλοξενεί πολλές πολιτιστικές εκδηλώσεις.

Ένα ολοκληρωμένο σχέδιο ανάπλασης θα μπορούσε να μετατρέψει τα Γρεβενά σε τουριστικό κέντρο του νομού, καθώs η πρωτεύουσα βρίσκεται σε στρατηγική θέση όσον αφορά στον τουρισμό και τις εξορμήσεις στη φύση. Αυτήν την άποψη συμμερίζονται και όσοι ξενοδόχοι αποφάσισαν να επενδύσουν εδώ, προσφέρονταs μιαν αξιοπρεπέστατη λύση διαμονής σε αυτούς που θα επιλέξουν την πρωτεύουσα των Γρεβενών ως βάση τους.

ΜΙΑ ΠΟΛΗ ΣΤΟ ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ
Αν κοιτάξετε έναν χάρτη θα δείτε πως όλοι οι δρόμοι οδηγούν στα Γρεβενά! Οι σύγχρονες οδικές αρτηρίες χαράχτηκαν πάνω στους παλιούς δρόμους των καραβανιών σε μια ακτινωτή διάταξη που διασχίζει την πόλη. Συγκεκριμένα, τέσσερις άξονες περνούν από την πρωτεύουσα, που είναι και η μεγαλύτερη σε πληθυσμό πόλη του νομού και τη συνδέουν με τη Θεσσαλία, τον Νομό Koζάνης, το Μέτσοβο, τη Σαμαρίνα και το χιονοδρομικό κέντρο της Βασιλίτσας.

Ο πιο σύγχρονοs απ όλους, η Εγνατία Οδόs, μειώνει αισθητά τις αποστάσεις προs τον Βορρά και διευκολύνει τις εμπορικές και επιχειρηματικές συναλλαγές, συμβάλλονταs παράλληλα στην αύξηση του τουρισμού. Προς το παρόν, ο πολυπόθητοs τουρισμός προσπερνά την πόλη των Γρεβενών και ανηφορίζει μαζικά προς το χιονοδρομικό κέντρο.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑ
Αξίζει να επισκεφθείτε τα Γρεβενά κατά τις Απόκριες. Καθώς το παλιό έθιμο του «Φανού» άρχισε να φθίνει τις τελευταίες δεκαετίες, μία νέα γιορτή γεννήθηκε, το 2001. Είναι τα «Ανακατωσάρια» που περιλαμβάνουν πολιτιστικές εκδηλώσεις, πλούσια γεύματα-από όπου θα μπορούσαν να λείπουν τα μανιτάρια-αναβίωση παλαιότερων εθίμων και το βασικό συστατικό μιας αποκριάτικης φιέστας: πολύ χορό και ακόμα περισσότερο κέφι.