Σύμφωνα με την παράδοση, χρωστά το όνομα της στο θαμνώδες φυτό σχίνο που ευδοκιμεί στα εδάφη της. Υπάρχει όμως και μια άλλη εκδοχή που τη θέλει να πήρε το όνομά της από τον Ενετό άρχοντα Σχινόζα. Κι ενώ πρόκειται για ένα νησάκι που θυμίζει ένα μεγάλο χωριό, η Σχοινούσα είναι ταυτόχρονα η πιο ανεπτυγμένη τουριστικά Κυκλάδα, μετά το Κουφονήσι. Συγκεντρώνει έναν μεγάλο αριθμό πολυτελών σκαφών τους καλοκαιρινούς μήνες και αποπνέει έναν κοσμοπολίτικο αέρα, χάρη και στις γαστρονομικές της επιλογές. Η Σχοινούσα θα σε κερδίσει με το πού πατήσεις το πόδι σου στο λιμάνι-μινιατούρα της και θα βρεις το νόημα του καλοκαιριού στην ενδοχώρα και στις δαντελωτές της ακτές. Αυτά είναι τα δικά μας tips για να τη γνωρίσεις καλύτερα.
Πού θα φας: Αρχικά να σου πούμε ότι η Σχοινούσα έχει δύο οικισμούς, τη Χώρα και τη Μεσαριά. Ο οικισμός της Χώρας είναι χτισμένος σε ύψωμα, στην ενδοχώρα του νησιού και απέχει 1,2 χλμ. από το λιμάνι. Ο δεύτερος οικισμός του νησιού, η Μεσαριά διακρίνεται για την εκκλησία της Ευαγγελίστριας και απέχει 3 χλμ. από τη Χώρα (οι κοντινές αποστάσεις που σου λέγαμε). Κλασική στάση για παραδοσιακό πρωινό με ελληνικό καφέ είναι το Καφενείο της Χαράς στη Χώρα, αλλά και για γλυκό με το σπιτικό γαλακτομπούρεκο και το cheesecake να κλέβουν την παράσταση. Αν αναζητάς όμως πιο γκουρμέ γεύσεις, που πειραματίζονται με την τοπική κουζίνα, θα περάσεις απέναντι στο Deli για σάντουιτς και αυγά.
Δεν υπάρχει περίπτωση να επισκεφθείς τη Σχοινούσα και να μη γευματίσεις έστω και μία φορά στην Κυρά Ποθητή στη Χώρα για πεντανόστιμα μαγειρευτά, φρέσκα ψάρια και καλοψημένα κρέατα (σκορπίνα με μακαρόνια, γιουβέτσι θαλασσινών, πράσινη σαλάτα με τηγανητό κατσικίσιο τυρί και ξινομυζήθρα από τα χεράκια της κυρίας Ποθητής Κωβαίου είναι από τα must πιάτα για να δοκιμάσεις), αλλά και στον Νικόλα της Σχοινούσας στο Λιμάνι για ψάρια κάθε λογής και τεχνοτροπίας (ψητά, σεβίτσε, σασίμι, καρπάτσιο). Επιστρέφουμε στη Χώρα και στην πιο νόστιμη κακαβιά της ζωής σου που θα την απολαύσεις στο Μελτέμι. Στη Λόζα που είναι επίσης στη Χώρα θα φας τα καλύτερα σιροπιαστά, αλλά και πίτσα με σπιτικό ζυμάρι. Για μαμαδίστικο φαγητό και παϊδάκια θα κλείσεις τραπέζι στην αυλή του Πέτρινου στη Μεσαριά και Στης Ακαθής στην παραλία του Λιόλιου για ζεστή φάβα, μαρουλοντολμάδες με μοσχαρίσιο κιμά και αρνί, μαγιάτικο και γίγαντες στον ξυλόφουρνο.
Πού θα πιεις: Μην περιμένεις να κάνεις ξέφρενο nightlife στη Σχοινούσα. Είπαμε, είναι ένα νησί που κινείται σε ήσυχους ρυθμούς, χωρίς ωστόσο αυτό να σημαίνει ότι κοιμάται από νωρίς. Όπως θα έχεις ήδη καταλάβει, όλη η ζωή της είναι ως επί το πλείστον συγκεντρωμένη στη Χώρα. Εκεί, θα πιεις τη ρακή σου συνοδεία τοπικών μεζέδων, φάβας, τομάτας και ξινομυζήθρας στο Καφενείο της Χαράς, παρέα με τους ντόπιους. Θα δροσιστείς με κοκτέιλ και premium ετικέτες ποτών στο Deli και πιο αργά θα κατευθυνθείς προς τον Βράχο, που βρίσκεται λίγο έξω από τη Χώρα. Είναι το μικρό κλαμπάκι του νησιού, που ξενυχτάει μέχρι το πρωί. Εκτός Χώρας, θα πιεις το ποτό σου κυριολεκτικά στην άμμο και στο Beach Bar Tsigouri στην παραλία του Τσιγκούρι που μένει ανοιχτό μέχρι αργά το βράδυ.
Πού θα κολυμπήσεις: Όσο μικρή κι αν είναι η Σχοινούσα, βρίθει από αμμουδερές παραλίες και μικρά, βραχώδη κολπάκια. Η ίσως πιο δημοφιλής παραλία του νησιού που απέχει μόλις πέντε λεπτά με τα πόδια από τη Χώρα είναι το Τσιγκούρι. Μπορείς να απλώσεις την πετσέτα σου κάτω από τα αρμυρίκια ή να καθίσεις στις ξαπλώστρες του ομώνυμου beach bar. Κοντά στη Χώρα βρίσκεται επίσης η αμμώδης Αλυγαριά που είναι απάνεμη, έχει όμορφο βυθό, αλλά να είσαι προετοιμασμένος γιατί δεν έχει φυσική σκιά. Από τις πιο ερημικές παραλίες του νησιού είναι το Φυκιό με τα γαλαζοπράσινα νερά, που αξίζει να το επισκεφθείς όταν δεν έχει αέρα, ενώ από τις πιο εξωτικές η Ψιλή Άμμος με τη λευκή άμμο, τους αμμόλοφους και τη θέα στην Αμοργό. Η παραλία του Λιόλιου, το Λιβάδι και ο Αλμυρός έχουν άμμο, ρηχά νερά και μεγάλα αρμυρίκια. Είναι ό,τι πρέπει δηλαδή για οικογένειες. Αν έχεις όρεξη, μπορείς να κάνεις τον γύρο του νησιού με καραβάκι για να βουτήξεις σε ορμίσκους με κρυστάλλινα νερά, όπως ο Γερολιμιώνας και το Σιφνέικο ή να κάνεις μπάνιο στη Νήσο Φείδου, ένα ακατοίκητο νησάκι στα νότια της Σχοινούσας.
Η Σχοινούσα συνδέεται όλο το χρόνο με απ’ ευθείας δρομολόγια με το λιμάνι του Πειραιά (το ταξίδι διαρκεί 7 ώρες) και καθημερινά (εκτός Κυριακής) με τη Νάξο, την Αμοργό και τα υπόλοιπα νησιά των Μικρών Κυκλάδων (Ηράκλεια, Κουφονήσι, Δονούσα) με το Εξπρές Σκοπελίτης (ενδεικτικά το ταξίδι Νάξος-Σχοινούσα διαρκεί 1,5 με 2 ώρες).