Παραδοσιακό και αγαπημένο γλυκό του κουταλιού, δεν λείπει από κανένα ελληνικό σπίτι.
για 2 ½ κιλά περίπου
2 κιλά κεράσια
½ φλιτζ. τσαγιού νερό
½ κιλό ζάχαρη
χυμό ½ λεμονιού
Πλένετε τα κεράσια και πετάτε τα κοτσάνια τους. Τα αφήνετε να στραγγίσουν και με το ειδικό εργαλείο αφαιρείτε τα κουκούτσια τους.
Βάζετε σε μια κατσαρόλα τα καθαρισμένα κεράσια και τα σκεπάζετε με τη ζάχαρη. Περιχύνετε με το νερό και τα αφήνετε για 4-5 ώρες τουλάχιστον (ακόμη καλύτερα θα ήταν να τα αφήνατε έτσι για μια μέρα).
Βάζετε την κατσαρόλα στη φωτιά και αφήνετε το γλυκό να πάρει βράση. Ξαφρίζετε το σιρόπι και αφήνετε τα κεράσια να πάρουν μερικές βράσεις.
Αποσύρετε την κατσαρόλα από τη φωτιά, και με τρυπητή κουτάλα βγάζετε τα κεράσια από την κατσαρόλα και ξαναβάζετε το σιρόπι στη φωτιά. Το βράζετε μέχρι να δέσει καλά. Ξαναρίχνετε τα κεράσια και τα αφήνετε να πάρουν 2-3 βράσεις ακόμη.
Λίγο πριν κατεβάσετε την κατσαρόλα από τη φωτιά, προσθέτετε το χυμό λεμονιού. Αφήνετε το γλυκό να κρυώσει πολύ καλά και το βάζετε σε καλά αποστειρωμένα γυάλινα βάζα.
Χρόνος αναμονής: 4-5 ώρες
Χρόνος προετοιμασίας:1 ώρα
Χρόνος μαγειρέματος: 45 λεπτά
Για να γίνουν πιο τραγανά τα κεράσια, θα μπορούσατε να τα βάλετε σε ασβεστόνερο για 1 ώρα πριν τα καθαρίσετε.