Παραδοσιακό γλύκισμα με πολλές παραλλαγές. Μπορείτε να αντικαταστήσετε τους ξηρούς καρπούς με κάποια αποξηραμένα φρούτα (για παράδειγμα βερίκοκα) και σταφίδες. Για πιο «δυνατή» γεύση, μπορείτε αντί για ζάχαρη να χρησιμοποιήσετε μέλι.
για φόρμα διαμ. 28 εκ.
1 ποτήρι νερού ελαιόλαδο
2 ποτήρια νερού σιμιγδάλι (χονδρό)
2 ½ ποτήρια νερού ζάχαρη
4 ποτήρια νερό
½ φλιτζάνι τσαγιού αμύγδαλα (χοντροκομμένα και καβουρντισμένα)
50 γραμ. κουκουνάρι (προαιρετικά)
1 ξυλάκι κανέλας
5-6 μοσχοκάρφια
ξύσμα 1 πορτοκαλιού
κανέλα (για το πασπάλισμα)
Βάζετε σε μία κατσαρόλα το νερό, τη ζάχαρη, την κανέλα, τα μοσχοκάρφια και το ξύσμα φρούτου. Ανακατεύετε μέχρι να λειώσει η ζάχαρη. Αφήνετε το σιρόπι να σιγοβράσει για 5 λεπτά. Κατεβάζετε την κατσαρόλα από τη φωτιά και αφαιρείτε την κανέλα και τα μοσχοκάρφια.
Σε άλλη κατσαρόλα ρίχνετε το λάδι και το αφήνετε να κάψει. Προσθέτετε το σιμιγδάλι και το καβουρδίζετε, ανακατεύοντας συνεχώς με ξύλινη κουτάλα, μέχρι να πάρει χρώμα. Προσθέτετε τα αμύγδαλα και το κουκουνάρι. Ρίχνετε το σιρόπι και ανακατεύετε, μέχρι να απορροφηθούν τα υγρά από το σιμιγδάλι. Μόλις το μείγμα ξεκολλά από τα τοιχώματα της κατσαρόλας είναι έτοιμο.
Σκεπάζετε την κατσαρόλα για 10-15 λεπτά και στη συνέχεια αδειάζετε το μείγμα σε φόρμα. Με την ανάποδη ενός κουταλιού πιέζετε ώστε να πάρει το σχήμα της φόρμας.
Αναποδογυρίζετε τη φόρμα σε πιατέλα και πασπαλίζετε με κανέλα. Εάν θέλετε, μπορείτε να γαρνίρετε το χαλβά με φιλέ αμυγδάλου.
Χρόνος προετοιμασίας: 15-20 λεπτά
Χρόνος μαγειρέματος: 30-35 λεπτά
Για να φτιάξετε το χαλβά σας, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε είτε ψιλό είτε χοντρό σιμιγδάλι.