3.6.23

Νομός Φωκίδας: Εκδρομή στους Δελφούς


Για τους περισσότερους οι μέρες της άδειας και των θαλάσσιων μπάνιων έχουν περάσει. Αυτό δεν σημαίνει πως πρέπει όμως να σταματήσει η διάθεση για ταξίδια. Οι αρχές του φθινοπώρου είναι η καλύτερη εποχή για μια ημερήσια εκδρομή στους Δελφούς. Τον τόπο που συνδυάζει έναν από τους σπουδαιότερους και παγκοσμίως γνωστότερους ελληνικούς αρχαιολογικούς χώρους με ένα μοναδικής ομορφιάς τοπίο. Έναν τόπο που βρίσκεται στις πλαγιές του Παρνασσού ώστε να απολαύσετε δροσιά μια ζεστή μέρα ενώ την ίδια στιγμή η θάλασσα με τις όμορφες ακτές της Ιτέας και του Γαλαξιδίου στον Κορινθιακό Κόλπο απέχουν μισή ώρα οδήγησης. Εμείς είχαμε την ευκαιρία να κάνουμε αυτή την εκδρομή πρόσφατα και δεν το μετανιώσαμε.

Σύντομη στάση στην υπέροχη Κρύα: Αφού καταφέραμε να ξεκινήσουμε αρκετά νωρίς είχαμε την ευκαιρία για μία σύντομη στάση για καφέ στην αγαπημένη Κρύα της Λιβαδειάς. Η θερμοκρασία εκείνη τη μέρα δεν ήταν πολύ υψηλή αλλά ούτως ή άλλως το συγκεκριμένη σημείο είναι μία όαση δροσιάς ακόμα τις μέρες με καύσωνα. Το ποτάμι, οι μικροί καταρράκτες, τα ρυάκια, οι νερόμυλοι, το πέτρινο γεφύρι συνθέτουν ένα πραγματικά παραμυθένιο σκηνικό. Ήταν το καλύτερο «ορεκτικό» πριν κινηθούμε για τον κύριο προορισμό μας, τον αρχαιολογικό χώρο των Δελφών.

Ταξίδι στο «κέντρο του κόσμου»: Ας ξεκινήσουμε με λίγη αρχαιοελληνική μυθολογία. Σύμφωνα με αυτήν, ο Δίας άφησε δύο αετούς, έναν προς την Ανατολή και έναν προς τη Δύση. Τα δύο μεγάλα πουλιά συναντήθηκαν στους Δελφούς, τον «ομφαλό της Γης» και αυτό αποτέλεσε το λόγο που δημιουργήθηκε εκεί το Μαντείο. Πρόκειται για το σημαντικότερο μαντείο του αρχαιοελληνικού κόσμου με τη φήμη του να είχε εξαπλωθεί και εκτός Ελλάδας, καθώς στις ανασκαφές έχουν βρεθεί αφιερώματα από την Αρμενία και τη Συρία. Εδώ, έρχονταν άνθρωποι για να πάρουν τους-διφορούμενους- χρησμούς της Πυθίας αφού πρώτα είχαν καθαριστεί με νερό από την Κρυσταλλία Πηγή, η οποία βρίσκεται δίπλα στον περιφραγμένο αρχαιολογικό χώρο.

Βγάλαμε το εισιτήριο των 12 ευρώ για τον αρχαιολογικό χώρο και το μουσείο (αν δικαιούστε μειωμένο να ξέρετε πως κοστίζει 6 ευρώ) και ξεκινήσαμε. Πρώτη μας στάση ήταν ο Θόλος της Αθηνάς Προναίας και το Γυμνάσιο που βρίσκονται απέναντι από το μουσείο σε χαμηλότερο επίπεδο. Στη συνέχεια, ανεβήκαμε στον κύριο αρχαιολογικό χώρο, εκεί όπου είναι ο ναός του Απόλλωνα, το αρχαίο θέατρο, το στάδιο και οι θησαυροί-δωρεές των διάφορων πόλεων (ο πλέον γνωστός είναι ο αναστηλωμένος ναός του Θησαυρού των Αθηναίων). Για όποιον δεν έχει επισκεφθεί τους Δελφούς είναι χρήσιμο να ξέρει πως η διαδρομή είναι αρκετά ανηφορική και όχι ιδιαιτέρως εύκολη, καλό θα είναι να έρθετε εδώ με αθλητικά παπούτσια.

Ο αρχαιολογικός χώρος απλώνεται σε μία πλαγιά με κλίση, έτσι όσο ανεβαίνετε η θέα στα βουνά και στον ελαιώνα είναι μαγευτική και η ατμόσφαιρα μυστηριακή. Γίνεται σαφές γιατί οι αρχαίοι επέλεξαν αυτόν τον τόπο για να χτίσουν ένα μαντείο, ένα μέρος δηλαδή με «μαγικές» ιδιότητες. Το πιο ψηλό επισκέψιμο σημείο του αρχαιολογικού χώρου είναι το στάδιο και από εκεί η θέα είναι πραγματικά συγκλονιστική. Για καλή μας τύχη είχαμε προνοήσει να έχουμε μαζί μας μια πολύ καλή φωτογραφική μηχανή.

Ένα εκπληκτικό μουσείο: Οι αρχαιολογικές ανασκαφές στους Δελφούς ξεκίνησαν στα τέλη του 19ου αιώνα και συνεχίστηκαν για δεκαετίες. Ένας τέτοιας σημασίας χώρος δεν θα μπορούσε να μην δώσει και πάρα πολύ σημαντικά ιδρύματα. Το μουσείο των Δελφών άνοιξε για πρώτη φορά το 1903 και η σημερινή του εικόνα διαμορφώθηκε οριστικά το 2000. Ένα κομμάτι της ομορφιάς του μουσείου είναι και ο τρόπος παρουσίασης των εκθεμάτων που αναδεικνύει αναλυτικά την αρχαία ελληνική θρησκεία και τέχνη αλλά και τις περιόδους ακμής και παρακμής του μαντείου.

Ενώ από τα εκθέματα ξεχωρίσαμε την υπερφυσικού μεγέθους μαρμάρινη Σφίγγα των Ναξίων και φυσικά το άγαλμα του Ηνίοχου. Ήταν νωρίς το απόγευμα όταν ολοκληρώσαμε την ιδιαίτερη αυτή εμπειρία του ταξιδιού στην ελληνική αρχαιότητα. Θα μπορούσαμε να συνεχίσουμε με καφέ και φαγητό στην κωμόπολη των Δελφών ή στην Αράχωβα. Αλλά μιας και ο καιρός ήταν ακόμα καλοκαιρινός επιλέξαμε να μεταφερθούμε κοντά στη θάλασσα. Το Γαλαξίδι απέχει από τους Δελφούς περίπου 35 λεπτά σε μια διαδρoμή στην οποία διασχίζουμε τον ελαιώνα της Άμφισσας. Ένα πραγματικά πανέμορφο τοπίο, το οποίο θεωρείται ο παλαιότερος ελαιώνας της Ελλάδας.

Αν και μια πυρκαγιά το καλοκαίρι του 2022 έκαψε κάποια δέντρα το μεγαλύτερο μέρος του παραμένει άθικτο και αποτελεί ένα ζωντανό μνημείο της φύσης και της ίσως παραδοσιακότερης ελληνικής καλλιέργειας. Ενώ το τελευταίο κομμάτι παραλιακό κομμάτι της διαδρομής-εκείνο που οδηγεί από την Ιτέα στο Γαλαξίδι-έχει περιληφθεί σε ειδικές διαδρομές του Ράλι Ακρόπολις. Οπότε, η εκδρομική μας εμπειρία περιλάμβανε και οδήγηση σε «συνθήκες WRC». Μετά από μια μικρή βόλτα στην πόλη με τη σπουδαία ναυτική παράδοση και τα αρχοντικά των καπετάνιων, η εκδρομή συνεχίστηκε στην ψαροταβέρνα Σκελετόβραχος, στο λιμάνι του Γαλαξιδίου.

Εδώ, τα ολόφρεσκα αλιεύματα «πειράζονται» με δημιουργικό τρόπο, όπως για παράδειγμα στην πεντανόστιμη σάλτσα στις γαρίδες ή το πικάντικο ριζότο με το μελάνι σουπιάς. Αλλά αυτό που σίγουρα θα μας μείνει αξέχαστο ήταν η φάβα που «ενισχύεται» με θυμάρι και μέλι δημιουργώντας ένα εξαιρετικό αποτέλεσμα. Πριν πάρουμε τον δρόμο της επιστροφής και ύστερα από προτροπή των ντόπιων περάσαμε από το ζαχαροπλαστείο «Κονάκι» για να πάρουμε ραβανί με ρύζι και ένα τοπικό signature γλυκό, αμυγδαλάκι ως γλυκό κουταλιού.

Εξαιρετικά και τα δύο. Ήταν η τελευταία εμπειρία πριν πάρουμε τον δρόμο της επιστροφής. Οι Δελφοί και η ευρύτερη περιοχή τους είναι σίγουρα ένα ταξιδιωτικό must για όποιον αγαπά τον πολιτισμό και την ελληνική φύση. Το ό,τι απέχουν μόλις δυόμιση ώρες από την Αθήνα και μπορούν να συνδυαστούν με βουνό ή και θάλασσα ανάλογα με τον καιρό ή τη διάθεσή σας τους κάνει ακόμα πιο ελκυστικούς ως προορισμό.

Μερικά tips για μία εκδρομή στους Δελφούς: Αν αποφασίσετε να κάνετε την εκδρομή μία μέρα που στην Αθήνα δεν υπάρχει ιδιαίτερη ζέστη καλό είναι να έχετε και ένα ελαφρύ μπουφάν μαζί σας ειδικά αν σκοπεύετε να διανυκτερεύσετε στις πλαγιές του Παρνασσού. | Για να έχετε μία καλή εικόνα του αρχαιολογικού χώρου και του μουσείου θα χρειαστείτε τουλάχιστον ένα τρίωρο. | Καλό θα είναι να έχετε άνετα κλειστά παπούτσια καθώς στον αρχαιολογικό χώρο θα περπατήσετε αρκετά. | Αν θέλετε να γευματίσετε στο ίδιο το χωριό των Δελφών δύο εξαιρετικές επιλογές είναι ο Βάκχος με την εξαιρετική θέα και μαμαδίστικα μαγειρευτά ενώ στο «Πατρικό μας» θα απολαύσετε το φαγητό σας-προτείνουμε ψητά-κάτω από μια μουριά. | Ένα λιγότερο γνωστό χωριό που αξίζει να επισκεφθείτε στην περιοχή είναι το Χρισσό, ένα χωριό που διατηρεί τον παραδοσιακό χαρακτήρα του και απέχει 10 λεπτά από τους Δελφούς όπως και 10 λεπτά από την παραθαλάσσια Ιτέα.