Το σημείο της Ρόδου που ζει επίμoνα σε μία άλλη εποχή, αλλοτινή, ρομαντική, μεγαλειώδης και, σε πολλά σημεία της, ποιητική. Η Μεσαιωνική Πόλη της Ρόδου είναι ένας τόπος μέσα σε έναν άλλο τόπο. Το πιο χειροπιαστό ίσως μουσειακό κομμάτι της χώρας μας, μαζί με την Καστροπολιτεία της Μονεμβασιάς, μία γωνιά που αποτελεί από μόνη της κομμάτι της δικής μας ιστορίας. Κάτι που αρκετοί δεν γνωρίζουν (ή συχνά ξεχνούν) είναι πως η Ρόδος, μαζί με όλα τα Δωδεκάνησα, προσαρτήθηκε στην Ελλάδα μετά το τέλος του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου. Γεγονός που την κάνει, ακόμα και σήμερα, ένα νησί τόσο πολυπρόσωπο και πολυπολιτισμικό, σαν ένα τμήμα από έναν άλλο κόσμο μέσα στον δικό μας.
Τη στιγμή που θα διασχίσετε την πέτρινη πύλη των ιπποτών, θα γεννηθούν στο μυαλό σας εικόνες από τις ιστορίες που διαβάζατε μικροί. Εικόνες από τη Σταχτοπούτα, την Ωραία Κοιμωμένη, τη Ραπουνζέλ. Προχωρήσετε προς τα μέσα και νιώστε να σας κυκλώνει μία παράξενη γαλήνη και ηρεμία όπως θα περπατάτε αργά πλάι στα τείχη μέχρι το σημείο που θα συναντήσετε την κεντρική πλατεία περιτριγυρισμένη από εστιατόρια και μαγαζιά. Κάπου εκεί αρχίζει να ξεδιπλώνεται η βασική αρτηρία αυτού του σύμπαντος: ο δρόμος των ιπποτών. Θα σας οδηγήσει κατευθείαν στην καρδιά της ιστορίας. Στο παρελθόν που εδώ είναι πιο καλοδιατηρημένο και πραγματικό απ’ ότι θα μπορούσατε ποτέ να φανταστείτε.
Τι θα δείτε | Περπατήστε στον Δρόμο των Ιπποτών: Θα τον δείτε μπροστά σας σχεδόν με το που θα μπείτε στη σαγηνευτική Μεσαιωνική Πόλη της Ρόδου. Μία μακριά, κεντρική οδός που φτάνει τα 200 περίπου μέτρα σε μήκος. Διανύοντας τον περίφημο Δρόμο των Ιπποτών θα ταξιδέψετε πίσω στον χρόνο. Ειδικά αν φτάσετε εδώ το πρωί, όταν αυτή η πλευρά του νησιού δεν κατακλύζεται από επισκέπτες και ο περισσότερος κόσμος βρίσκεται ήδη σε κάποια παραλία για βουτιές, θα μπορέσετε να απολαύσετε τη μαγεία αυτό του παμπάλαιου δρόμου στην καλύτερη στιγμή του. Βαδίστε αργά κοιτάζοντας προς τα κάτω, ρίχνοντας προσεκτικές ματιές στη λεπτομερή τεχνοτροπία που τον χαρακτηρίζει.
Στρωμένος από γυαλιστερά, μαύρα βότσαλα ίσως σας δυσκολέψει λιγάκι στο περπάτημα (όπως άλλωστε όλοι οι δρόμοι στην Παλαιά Πόλη της Ρόδου) γι’ αυτό φροντίστε ώστε να φοράτε άνετα, χαμηλά παπούτσια. Δεν είναι υπερβολή να πούμε ότι ο Δρόμος των Ιπποτών ξετυλίγει ένα μεγάλο κομμάτι της εγκαθίδρυσης των ιπποτών στο νησί της Ρόδου, με όλα τα εντυπωσιακά οικοδομήματα που τον περιβάλλουν και, φυσικά, το Παλάτι του Μεγάλου Μαγίστρου, εκεί όπου καταλήγει η διάσημη οδός η οποία ξεκινά την πορεία της από την εκκλησία της Παναγίας του Κάστρου. Περίτεχνα πανδοχεία γοτθικού ρυθμού, τα παραμυθένια καταλύματα που κάποτε προσέφεραν στέγη στις διαφορετικές εθνικές ομάδες που συγκροτούσαν το Τάγμα των Ιπποτών του Αγίου Ιωάννη. Ένα για κάθε διαφορετική εθνικότητα και διαφορετική γλώσσα.
Σήμερα είναι το «σπίτι» προξενείων και κάποιων συγκεκριμένων υπηρεσιών της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας. Σταθείτε σε σημεία και χαζέψτε τα περίτεχνα οικόσημα των Ιπποτών. Φανταστείτε ότι ζείτε κι εσείς σε έναν μακρινό κόσμο περηφάνιας και τιμής.
Περιηγηθείτε στο Παλάτι του Μεγάλου Μαγίστρου: Στη βορειοδυτική πλευρά της Παλιάς Πόλης της Ρόδου, εκεί όπου βρίσκεται το πιο ψηλό σημείο του κάστρου, ένα μεγαλειώδες, καλοσυντηρημένο μεσαιωνικό παλάτι γίνεται χρονοκάψουλα για τους ονειροπόλους. Γίνεται ζωντανός πρεσβευτής μίας άλλης πραγματικότητας, ενός άλλου χωροχρόνου. Γνωστό και ως Καστέλο, το πανέμορφο παλάτι χτισμένο τον 14ο αιώνα είναι ένα από τα πιο φροντισμένα παλάτια γοτθικού ρυθμού στην Ευρώπη, καθώς καταστράφηκε ολοσχερώς από μία μεγάλη έκρηξη το 1856 αλλά ο Ιταλός διοικητής de Vecchi φρόντισε για την ανοικοδόμηση του το 1930, διατηρώντας όλα τα αρχικά χαρακτηριστικά του.
Πάνω στη θέση της παλιάς βυζαντινής ακρόπολης του 7ου αιώνα οι κατακτητές-που κατείχαν τη Ρόδο από το 1309 έως το 1522-έχτισαν ένα παλάτι γεμάτο θαυμαστές λεπτομέρειες και πολυτελή υλικά για τον ανώτατο άρχοντα του νησιού. Πρόσφατες μελέτες υποστηρίζουν πως είναι αρκετά πιθανό στη θέση που χτίστηκε το παλάτι να ήταν στην αρχαιότητα τοποθετημένος ο Κολοσσός της Ρόδου, ένα από τα περίφημα 7 θαύματα του αρχαίου κόσμου, κάτι που έρχεται σε αποκαλυπτική αντιδιαστολή με την πεποίθηση που τον ήθελε στο Μανδράκι, στην είσοδο ενός εκ των τριών λιμανιών του νησιού.
Στο Παλάτι του Μεγάλου Μαγίστρου δεν λάμβαναν χώρα μόνο τα σημαντικότερα κοινωνικά και πολιτικά γεγονότα του τόπου. Εκτός από διοικητικό κέντρο των Ιπποτών υπήρξε και το σημείο όπου συναντιόταν η άρχουσα τάξη της τοπικής κοινωνίας, μία εστία ανταλλαγής πνευματικών ιδεών και σημαντικών ζυμώσεων. Από το 1948, όταν τα Δωδεκάνησα προσαρτήθηκαν στην Ελλάδα, ο πρώτος όροφος του παλατιού έγινε μουσείο το οποίο φιλοξενεί σημαντικά έργα τέχνης των προηγούμενων αιώνων, μεσαιωνικό οπλικό εξοπλισμό, πολύτιμα κοσμήματα, βιβλία, γλυπτά και σημαντικά ιστορικά ντοκουμέντα μιας άλλη εποχής.
Περπατήσετε αγέρωχα πάνω στα καθηλωτικά ψηφιδωτά που καλύπτουν τα φαρδιά πατώματα, ένα μοναδικό έκθεμα, πιθανότατα το πιο σημαντικό που θα δείτε στο παλάτι, τα οποία έφτασαν στη Ρόδο μετά από πρωτοβουλία των Ιταλών ιπποτών που τα έφεραν με καράβι από τη νησί της Κω. Φανταστείτε ότι είστε ήρωας από την Πριγκηπέσσα Ιζαμπώ του Άγγελου Τερζάκη κι ας μιλά το βιβλίο όχι για τη Ρόδο, αλλά για το φραγκικού κάστρου της Καλαμάτας. Η γοητεία των μεσαιωνικών, ιπποτικών παραμυθιών παραμένει κάτι το απίστευτα ελκυστικό και απόλυτα οικουμενικό για μικρούς και μεγάλους.
Επισκεφθείτε το Αρχαιολογικό Μουσείο της Παλιάς Πόλης: Σε ένα υπέροχο κτήριο του νησιού, εκεί που κάποτε στεγαζόταν το νοσοκομείο των ιπποτών, το Αρχαιολογικό Μουσείο φιλοξενεί σημαντικά ευρήματα από ανασκαφές που έγιναν κατά τη διάρκεια της ιταλικής κυριαρχίας τόσο στη Ρόδο όσο και στα υπόλοιπα Δωδεκάνησα. Ξεκινήστε τη βόλτα σας από την όμορφη εσωτερική αυλή και χαζέψτε το επιβλητικό λιοντάρι με το κεφάλι ενός ταύρου στα πόδια του, ένα γλυπτό της Υστεροελληνιστικής περιόδου. Στη συνέχεια αρχίστε την περιήγηση σας στις αίθουσες που «ξεπροβάλλουν» η μία μετά την άλλη περιμετρικά της αυλής, μαζί με τις αποθήκες του μουσείου.
Ανάμεσα στα πολλά εκθέματα που θα δείτε εδώ και μία ρωμαϊκή σαρκοφάγος που χρησιμοποιήθηκε ως τάφος του Μεγάλου Μαγίστρου Κορνεγιάν, όπως και πολλά, πανέμορφα γλυπτά της Κλασικής και Ελληνιστικής περιόδου. Ακόμα κι αν επισκέπτεστε το νησί για λίγες μόνο ημέρες, μία στάση στο Αρχαιολογικό Μουσείο της μεσαιωνικής πόλης είναι απαραίτητη ειδικά για όσους θέλουν να κατανοήσουν σε βάθος την ιστορία αυτού του πολυπρόσωπου νησιού, η κοινωνία του οποίου αποτελεί ένα μαγευτικό «πάντρεμα» ετερόκλητων πολιτισμών.
Θαυμάστε το τζαμί του Σουλεϊμάν και την υπέροχη θέα από τον Πύργο του Ρολογιού: Βγαίνοντας από το Παλάτι του Μεγάλου Μαγίστρου κατηφορίστε την οδό Ορφέως, βγείτε από το Κολλάκιο και προχωρήστε προς την περιοχή που Μπούργκου, το κομμάτι της Ρόδου όπου την εποχή της τουρκοκρατίας κατοικούνταν από Τούρκους και Εβραίους. Μία τελείως διαφορετική περιοχή του νησιού την οποία αξίζει να ανακαλύψετε. Κατευθυνθείτε προς τον εντυπωσιακό Πύργο του Ρολογιού, ένα από τα πιο αναγνωρίσιμα σημεία της Παλιάς Πόλης της Ρόδου, και ανεβείτε μέχρι την κορυφή προκειμένου να απολαύσετε μία υπέροχη, πανοραμική θέα. Το κόστος είναι 5 ευρώ και σίγουρα αξίζει τον κόπο. Εξίσου ψηλός και επιβλητικός είναι και ο μιναρές στο τζαμί του Σουλεϊμάν, ακριβώς απέναντι από τη μουσουλμανική βιβλιοθήκη της Ρόδου, ένα ιστορικό κτήριο του νησιού σε σπάνια και πολύτιμα χειρόγραφα στα ισλαμικά.
Απολαύστε ένα ρομαντικό δείπνο στα γραφικά σοκάκια: Υπάρχει μία σημαντική παρεξήγηση για την Παλιά Πόλη της Ρόδου. Ο έντονος τουριστικός χαρακτήρας της (πραγματικά εδώ τα βράδια σημειώνεται συχνά το αδιαχώρητο, τόσο στα εστιατόρια και τα μπαρ, όσο και στα μικρά μαγαζάκια της περιοχής, τα οποία πωλούν σεβενίρ και διακοσμητικά είδη), κάνει πολλούς να πιστεύουν πως στα γραφικά σοκάκια της είναι αρκετά δύσκολο να φάει κάποιος αληθινά καλό φαγητό. Όσο όμως γνωρίζουν που να κοιτάξουν ξέρουν ότι σε αυτό το μέρος με τη μαγευτική ατμόσφαιρα που επιμένει να ζει πολύ πίσω στον χρόνο, πολύ συχνά η κουζίνα είναι εξαιρετική, τα τοπικά πιάτα αληθινά παραδοσιακά και το ψάρι φρεσκότατο, από τα καλύτερα που θα γευτείτε συνολικά στο νησί. Επιπλέον, ένα δείπνο σε ένα εστιατόριο με κουκλίστικη αυλή, υπέροχα στρωμένα τραπέζια, προσεγμένη ατμόσφαιρα και δεκάδες αναμμένα κεριά είναι μία από τις πιο ρομαντικές εμπειρίες που θα βιώσετε στη Ρόδο.
Που να φάτε: Pizanias «Τhe Sea Star». Από τη δεκαετία του 1970 αυτό το παραδοσιακό εστιατόριο στην Παλιά Πόλη της Ρόδου σερβίρει καταπληκτικό, φρεσκότατο ψάρι και δεν είναι καθόλου τυχαίο το γεγονός ότι το φαγητό του είναι τόσο καλό που το προτιμούν ακόμα και οι ίδιοι οι Ροδίτες. Συνοδεύστε το γεύμα σας, ο κατάλογος περιλαμβάνει μία μεγάλη ποικιλία από θαλασσινά μαγειρεμένα στο τηγάνι ή στα κάρβουνα, με ένα ποτήρι κρασί ή τσίπουρο από τη μεγάλη λίστα του καταστήματος.
Ντινόρης: Αρχοντικό, αρκετά ακριβό, με μία άνετη σάλα και ένα όμορφο τζάκι σε μία άκρη, το εστιατόριο Ντινόρης κρατά ζωντανή την αύρα της μεσαιωνικής Ρόδου δημιουργώντας ευφάνταστες συνταγές πάντα με άξονα το ψάρι. Εδώ είναι πιθανό να συναντήσετε τους πιο διάσημους επισκέπτες που κάνουν τις διακοπές τους στο νησί, καθώς το μαγαζί είναι φημισμένο για την ποιότητα των πιάτων του εδώ και δεκαετίες. Όμορφη και ιδιαίτερα ειδυλλιακή είναι και η εσωτερική του αυλή, ένα όνειρο αν θέλετε Ρομαντζάδα και ηρεμία.
Romeo Tavern: Ίσως η τουριστική του πρόσοψη να σας αποπροσανατολίσει, ωστόσο, το μεγάλο εστιατόριο Romeo Tavern σε ένα από τα πιο πολυσύχναστα σημεία της Παλιάς Πόλης σερβίρει πολύ νόστιμο φαγητό, καλοψημένα κρέατα, φροντισμένα μαγειρευτά και καλό ψάρι. Το πέτρινο κτήριο θα σας μεταφέρει κυριολεκτικά πίσω στα χρόνια των ιπποτών. Επίσης, διαθέτει μία πολύ χαριτωμένη βεράντα για τα ζεστά, μυρωδάτα βράδια του καλοκαιριού. Απολαύσετε, λοιπόν, το δείπνο σας σε ένα περιβάλλον τόσο όμορφο και οικείο που θα σας κάνει να νιώσετε ότι βρίσκεστε στο μπαλκόνι του σπιτιού σας.
Τα Πεταλάδικα: Σε μία πολύ όμορφη τοποθεσία στην καρδιά της Παλιάς Πόλης της Ρόδου το εστιατόριο «Τα Πεταλάδικα» φέρνει τον αναμενόμενο αέρα της νησιωτικής Ελλάδας σε ένα περιβάλλον βγαλμένο από μεσαιωνικό παραμύθι. Δοκιμάστε τους ωραίους του μεζέδες κάτω από τα αναμμένα φωτάκια και τα καταπράσινα αμπελόφυλλα στον προαύλιο χώρο και μη παραλείψετε να απολαύσετε και τα ωραία σιροπιαστά στο κλείσιμο του γεύματος. Και το κρέας του είναι πολύ καλό αλλά τα θαλασσινά του ακόμα καλύτερα.