28.6.23

Παντεσπάνι ζύμη

Τα παντεσπάνια δεν καταναλώνονται αυτούσια, αλλά χρησιμοποιούνται ευρύτατα στη ζαχαροπλαστική, σαν «δομικά υλικά» στη σύνθεση πληθώρας γλυκών.

για 2-3 κομμάτια
5-6 αβγά
1 φλιτζ. τσαγιού ζάχαρη
2 φλιτζ. τσαγιού αλεύρι
άρωμα βανίλιας (ή ξύσμα λεμονιού)
1 κουταλάκι μπέικιν πάουντερ (προαιρετικά)
βούτυρο και χαρτί ψησίματος (για το ταψί)

Σπάτε τα αβγά και τοποθετείτε σε χωριστά σκεύη τους κρόκους και τα ασπράδια.

Προσθέτετε στο σκεύος με τους κρόκους τη ζάχαρη, (κρατάτε 2-3 κουτ. σούπας για τη μαρέγκα) και τα χτυπάτε για λίγο μαζί, μέχρι να λιώσει καλά η ζάχαρη και να «ασπρίσει» το μείγμα.

Βάζετε τα ασπράδια στο μπολ του μίξερ και τα χτυπάτε για μερικά λεπτά μέχρι να πετύχετε μια «σφιχτή» μαρέγκα (μόλις τα ασπράδια αρχίζουν να φουσκώνουν, προσθέτετε και τη ζάχαρη).

Ανακατεύετε τα δύο μείγματα, προσθέτοντας σταδιακά τη μαρέγκα στο μείγμα των κρόκων και ανακατεύοντας με σπάτουλα. Οι κινήσεις σας πρέπει να είναι απαλές και όχι κυκλικές, αλλά από πάνω προς τα κάτω.

Τέλος, προσθέτετε το αλεύρι ανακατεμένο με το μπέικιν, εάν βάλετε, αφήνοντας το να πέφτει σιγά-σιγά σαν βροχή. Συνεχίζετε το ανακάτεμα μέχρι να ενσωματωθεί το αλεύρι στα υγρά υλικά και να έχετε ένα ομογενοποιημένο μείγμα, σαν λεία κρέμα. Αδειάζετε το μείγμα σε ένα ταψί διαμέτρου 26 εκ., ελαφρά βουτυρωμένο και στρωμένο με χαρτί ψησίματος.

Ψήνετε το παντεσπάνι σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 30-35 λεπτά περίπου, μέχρι να φουσκώσει και να ροδίσει καλά n επιφάνειά του. Βγάζετε το παντεσπάνι από το φούρνο, και το ξεφορμάρετε σε 15-20 λεπτά. Το αφήνετε να κρυώσει πολύ καλά πάνω σε σχάρα και το κόβετε οριζόντια σε δύο ή τρία κομμάτια.

Χρόνος προετοιμασίας: 35-40 λεπτά
Χρόνος ψησίματος: 30-35 λεπτά