27.6.23

Νομός Ηλείας: Ένας μαγευτικός προορισμός


Πρωτεύουσα: Πύργος. Επίσης οι κυριότερες περιοχές είναι: Αμαλιάδα, Λεχαινά, (Αρχαία) Ολυμπία, Πύργος, Ζαχάρω. Σύμφωνα με τον Παυσανία, ο πρώτος βασιλιάς του νομού ήταν ο Αέθλιος, τον οποίο διαδέχθηκαν ο γιος του Ενδυμίωνας και ο εγγονός του Επειός. Όταν ο Επειός νίκησε τους αδελφούς του σε αγώνα δρόμου οι κάτοικοι πήραν την αρχική τους ονομασία Επειοί. Μετά τον Επειό βασίλεψε ο ανιψιός του Ηλείος από τον οποίο μετονομάσθηκε η περιοχή σε Ηλεία. Αξιόλογα χαρακτηριστικά του νομού είναι η λίμνη Καϊάφα, της Αγουλινίτσας και της Μουριάς (οι δύο τελευταίες έχουν αποξηρανθεί). Αξιόλογο δε είναι και το οικοσύστημα της λιμνοθάλασσας του Κοτυχίου. Υπάρχουν πλήθος ιαματικών πηγών με σημαντικότερες της Κυλλήνης, του Καϊάφα, της Φρασινιάς, της Ξυλοκέρας, του Πουρναριού κ.ά.

Οι θαυμάσιες φυσικές ακτές εμφανίζουν κολπώσεις, με σημαντικότερη και ωραιότερη την παραλία Καϊάφα και βορειότερα το Αρκούδι, τη Γλύφα, τη Μπούκα και τη Μανολάδα. Γενικά το φυσικό περιβάλλον του νομού χαρακτηρίζεται από πλούσια ποικιλία χλωρίδας και πανίδας, πευκοδάση και κυπαρίσσια στα ημιορεινά και πεδινά, ενώ γραφικά χωριουδάκια απλώνονται σε όλο το νομό. Ο Πύργος είναι η πρωτεύουσα του Νομού Ηλείας. Η πόλη οφείλει το όνομά της από έναν ψηλό πύργο κατασκευασμένο από τον Ιωάννη Τσερνώτα. Είναι γνωστή με το όνομα αυτό από το 1687. Τα μεγαλύτερα αξιοθέατα είναι δυο εξαίσια νεοκλασικά κτίρια σχεδιασμένα από τον Τσίλερ, η Δημοτική Αγορά και το Απολλώνιο Δημοτικό Θέατρο.

Τα απογεύματα οι κάτοικοι αυτής της μικρής πόλης συγκεντρώνονται στη λιθόστρωτη Κεντρική Πλατεία με τις καφετέριες και τα ζαχαροπλαστεία. Στα στενά σοκάκια, μικρές ταβερνούλες και ψησταριές σερβίρουν τοπικές νοστιμιές και γευστικούς μεζέδες από την εύφορη γη της Ηλείας. Η Αμαλιάδα είναι η πρώτη πόλη σε έκταση και η δεύτερη σε πληθυσμό. Το 1924 αναφέρθηκε για πρώτη φορά η πόλη με 10.490 κατοίκους. Μερικές από τις υπέροχες παραλίες της Αμαλιάδας είναι η Κουρούτα, το Παλούκι, τα Σαβάλια και τα Δουνέικα. Αξίζει επίσης να επισκεφτείτε το μοναστήρι της Παναγίας στην Φραγκαβίλα, το οποίο χρονολογείται από τον 11ο αιώνα και το μοναστήρι της ανάληψης με την πανοραμική θέα στην πόλη της Αμαλιάδας.

Αξιοθέατα και γύρω περιοχή: Η Ζαχάρω είναι καταπράσινη και τα δέντρα φτάνουν μέχρι την παραλία. Λίγο μετά την Ζαχάρω, θα συναντήσουμε τον Καϊάφα, μια περιοχή πολύ γνωστή για τα ιαματικά του λουτρά. Η Ζαχάρω είναι πλαισιωμένη από πεύκα και ελαιόδεντρα που φτάνουν μέχρι την τεράστια παραλία με την λευκή άμμο και τα κρυσταλλένια νερά. Η παραλία της Ζαχάρως είναι η πιο μακροσκελής της Ευρώπης, άνω των 60 χλμ. με λευκή άμμο. Με την οικονομική ευημερία της και την τουριστική υποδομή της (ξενοδοχεία, εστιατόρια, ταβέρνες, δημοτικά τουριστικά περίπτερα δίπλα στο κύμα κλπ.) προσφέρει άριστες προϋποθέσεις διαμονής και διαβίωσης. Μπορεί να ικανοποιήσει κάθε επισκέπτη που επιζητά άνετες, ευχάριστες, ανέμελες διακοπές σε ένα από τα ομορφότερα καλοκαιρινά θέρετρα.

Με κατεύθυνση προς βορρά και σε μικρή απόσταση, είναι ο Καϊάφας, ένα διάσημο μέρος με spa, και το νησάκι της Αγίας Αικατερίνης, στη μέση ενός μικρού λιμανιού. Στην ανατολική ακτή, τα ιαματικά λουτρά εκρέουν από δυο σπηλιές οι οποίες σχηματίζονται από μια πληθώρα βράχων. Η μεγαλύτερη ονομάζεται Σπηλιά των Αγρίδων και η πιο μικρή Σπήλαιο Γερανείων, τόπος κατοικίας νυμφών από την αρχαιότητα. Η περιοχή είναι πανέμορφη και είναι σίγουρο ότι δύσκολα αποχωρίζεσαι τέτοια θάλασσα. Η Ζαχάρω βρίσκεται 320χλμ. από την Αθήνα και περίπου 1 ώρα από το λιμάνι της Πάτρας.

Η Αρχαία Ολυμπία απέχει μόνο 30 λεπτά. Εκεί βρίσκεται ένα από τα σημαντικότερα Ιερά της Αρχαιότητας, αφιερωμένο στον πατέρα των θεών, Ολύμπιο Δία. Η Ολυμπία είναι ο τόπος όπου γεννήθηκαν και τελούνταν κατά την αρχαιότητα οι Ολυμπιακοί αγώνες. Κατά την διάρκεια της διεξαγωγής τους υπήρχε η λεγόμενη ιερή εκεχειρία κατά την οποία αναστελλόταν για ένα μήνα κάθε εχθροπραξία μεταξύ των ελληνικών πόλεων-κρατών. Η πρώτη Ολυμπιάδα τελείται στα 776 π.Χ. Οι ανασκαφές στην Ολυμπία άρχισαν τον Μάιο του 1829, δύο χρόνια μετά τη ναυμαχία του Ναυαρίνου, από Γάλλους αρχαιολόγους. Τα ευρήματα (τμήματα από τις μετόπες του πρόναου και του οπισθόδομου του ναού του Διός) μεταφέρθηκαν στο Μουσείο του Λούβρου, όπου εκτίθενται σήμερα.

Όταν η ελληνική κυβέρνηση πληροφορήθηκε το γεγονός της αρπαγής των ευρημάτων, οι ανασκαφές διακόπηκαν για να ξαναρχίσουν αργότερα, το 1875 από Γερμανούς αρχαιολόγους. Οι έρευνες συνεχίζονται έως σήμερα από το Γερμανικό Αρχαιολογικό Ινστιτούτο της Αθήνας υπό την εποπτεία της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ολυμπίας. Το Ιερό της Ολυμπίας απλώνεται στους νότιους πρόποδες του δασωμένου λόφου του Κρονίου, ανάμεσα στην συμβολή του Αλφειού και του Κλαδέου ποταμού. Η κοιλάδα μεταξύ των δύο ποταμών στην αρχαιότητα ήταν κατάφυτη από αγριελιές, λεύκες, δρύες, πεύκα και πλατάνια, γι’ αυτό το Ιερό ονομάστηκε Άλτις, δηλαδή άλσος. Η Άλτη περικλείεται από περίβολο εντός του οποίου περιλαμβάνονται τα κυριότερα θρησκευτικά οικοδομήματα και αναθήματα του ιερού.

Έξω από τον περίβολο βρίσκονταν οι βοηθητικοί χώροι, δηλαδή οι κατοικίες των ιερέων, τα λουτρά, οι χώροι προετοιμασίας των αθλητών, και οι ξενώνες. Στα διάφορα μουσεία όπου υπάρχουν μέσα στην Ολυμπία, το μουσείο ολυμπιακών αγώνων, το παλαιό μουσείο Ολυμπίας και το νέο αρχαιολογικό μουσείο, μπορεί να δει κανείς είτε ευρήματα που ανακαλύφθηκαν κατά τη διάρκεια των ανασκαφών στο μέρος όπου γίνονταν οι αγώνες, είτε τη Χαλκοθήκη και το ιστορικό της ανασκαφικής έρευνας, είτε υλικό που καλύπτει τους αγώνες μέχρι το 1906 και μια σχετική συλλογή γραμματοσήμων.

Πώς θα πάτε | Με λεωφορείο: Καθημερινά πραγματοποιούνται δρομολόγια με λεωφορεία του ΚΤΕΛ από την Αθήνα για τον Πύργο και την Αμαλιάδα. | Με αυτοκίνητο: Για να μεταβείτε στην Ηλεία με αυτοκίνητο. Η απόσταση από την Αθήνα είναι 313 χλμ. Η απόσταση από τη Θεσσαλονίκη είναι 559 χλμ. Η απόσταση από την Πάτρα είναι 97 χλμ. Η απόσταση από την Κόρινθο είναι 231 χλμ. Η απόσταση από τα Ιωάννινα είναι 345 χλμ. | Σιδηροδρομικώς: Εκτελούνται δρομολόγια με τρένο από την Αθήνα για τον Πύργο. | Ακτοπλοϊκώς: Καθημερινά πραγματοποιούνται δρομολόγια από την Κυλλήνη για την Ζάκυνθο και την Κεφαλονιά.