24.7.23

Ζύμη για σου

Πρόκειται για μια ζύμη γαλλικής προέλευσης, με πολλές χρήσεις στη ζαχαροπλαστική αλλά και σε διάφορα αλμυρά σνακς. Με τη βασική συνταγή μπορείτε να φτιάξετε τόσο αλμυρά όσο και γλυκά Σου.

για 35-40 κομμάτια περίπου
1 φλιτζ. τσαγιού νερό
80 γραμ. βούτυρο
λίγο αλάτι και λίγη ζάχαρη
1 φλιτζ. τσαγιού αλεύρι (για όλες τις χρήσεις)
4 αβγά

Βάζετε ένα κατσαρολάκι στη φωτιά και ρίχνετε μέσα το νερό, το βούτυρο, το αλάτι και τη ζάχαρη. Τα αφήνετε να πάρουν βράση και να διαλυθεί καλά το βούτυρο, ανακατεύοντας πού και πού με ξύλινη κουτάλα.

Στη συνέχεια προσθέτετε με μια γρήγορη και κοφτή κίνηση όλο το αλεύρι ανακατεύοντας συνεχώς με ξύλινη κουτάλα, έτσι ώστε να πάρετε μια ζύμη που θα ξεκολλά από τα τοιχώματα της κατσαρόλας και θα μαζευτεί γύρω από την κουτάλα. Ανακατεύετε λίγο και αποσύρετε την κατσαρόλα από τη φωτιά. Αφήνετε τη ζύμη να κρυώσει λίγο, για 5-10 λεπτά.

Στη συνέχεια, μεταφέρετε τη ζύμη στο μπολ του μίξερ. Σπάτε τα αβγά σε μπολ και τα ρίχνετε ένα-ένα στη ζύμη, δουλεύοντας τη συνεχώς στο μίξερ. Μόλις ενσωματωθούν όλα τα αβγά, θα έχετε μια ζύμη λεία και μαλακιά. Αφήνετε τη ζύμη να κρυώσει καλά και στη συνέχεια τη μεταφέρετε σε σακούλα ζαχαροπλαστικής με λείο κορνέ.

Βουτυρώνετε και αλευρώνετε ένα ταψί ή λαμαρίνα και «κόβετε» τη ζύμη με το καρνέ σε μικρά στρογγυλά μπαλάκια. Φροντίζετε να αφήσετε ένα κενό ανάμεσά τους, γιατί θα φουσκώσουν και υπάρχει κίνδυνος να κολλήσουν μεταξύ τους.

Βάζετε τα σου σε προθερμασμένο φούρνο και τα ψήνετε στους190 βαθμούς για 25-30 λεπτά περίπου. Θα είναι έτοιμα, μόλις πάρουν ένα ωραίο ξανθό χρώμα στην επιφάνειά τους και λίγο πιο ανοιχτό ξανθό στη μέση.

Χρόνος προετοιμασίας: 45 λεπτά
Χρόνος ψησίματος: 30 λεπτά

Δεν θα πρέπει να ανοίξετε την πόρτα του φούρνου σας για τα πρώτα 20 λεπτά τουλάχιστον. Τα ψημένα Σου διατηρούνται μέσα σε σακούλα κατάλληλη για τρόφιμα, στο ψυγείο για 1-2 μέρες ή στην κατάψυξη μέχρι και 2 εβδομάδες.