Παραδοσιακό γλύκισμα που όπως φανερώνει και το όνομά του προέρχεται από την Πελοπόννησο και συγκεκριμένα από το Μωριά.
για 10-12 άτομα
8 φλιτζ. τσαγιού νερό
2 φλιτζ. τσαγιού ζάχαρη
1 φλιτζ. τσαγιού βούτυρο
2 φλιτζ. τσαγιού σιμιγδάλι
κανέλα σκόνη
1 φλιτζ. τσαγιού αμυγδαλόψιχα (χοντροκομμένη)
για τη διακόσμηση
αμύγδαλα
κανέλα
ζάχαρη άχνη
Βάζετε σε μια κατσαρόλα το νερό μαζί με το βούτυρο και τη ζάχαρη και τα αφήνετε να πάρουν βράση.
Στη συνέχεια ρίχνετε λίγο-λίγο το σιμιγδάλι, ανακατεύοντας διαρκώς με ξύλινη κουτάλα και προσέχοντας να μη σας σβολιάσει.
Αφήνετε το μείγμα να σιγοβράσει μέχρι να απορροφήσει το σιμιγδάλι όλα τα υγρά. Τέλος ρίχνετε την κανέλα και την αμυγδαλόψιχα και ανακατεύετε καλά.
Αποσύρετε την κατσαρόλα από τη φωτιά και αδειάζετε το μείγμα του σιμιγδαλιού σε ταψί, ελαφρά βουτυρωμένο.
Αφήνετε το γλυκό να μισοκρυώσει και το κόβετε σε μπακλαβαδωτά κομμάτια. Τοποθετείτε στο κέντρο κάθε κομματιού ένα ολόκληρο αμύγδαλο και τοποθετείτε το ταψί σε προθερμασμένο φούρνο.
Ψήνετε το χαλβά σας στους 200 βαθμούς για 12-15 λεπτά περίπου. Τον βγάζετε από το φούρνο και τον πασπαλίζετε με κανέλα και ζάχαρη άχνη πριν τον σερβίρετε.
Χρόνος προετοιμασίας: 30 λεπτά
Χρόνος μαγειρέματος: 45-50 λεπτά
Για να φτιάξετε το χαλβά σας, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε είτε ψιλό είτε χοντρό σιμιγδάλι.