Γνωστό λόγω του σχήματός του και σαν σαλάμι, είναι το αγαπημένο γλυκό μικρών και μεγάλων!
για 6-8 άτομα
1 πακέτο μπισκότα τετράγωνα (πτι-μπερ)
150 γραμ. φρέσκο βούτυρο ή μαργαρίνη
1 φλιτζ. τσαγιού ζάχαρη άχνη
1/2 φλιτζ. τσαγιού γάλα
3 κρόκους αβγών
3 κουτ. σούπας κακάο
2 κουτ. σούπας αμύγδαλα χοντροκομμένα (αποφλοιωμένα )
1-2 κουτ. σούπας κονιάκ
ινδική καρύδα τριμμένη (προαιρετικά)
Σπάτε με τα χέρια τα μπισκότα σε μικρά ακανόνιστα κομμάτια, τα ρίχνετε σε βαθύ μπολ μαζί με τα αμύγδαλα και τα περιχύνετε με το γάλα.
Βάζετε σε βαθύ γυάλινο μπολ τους κρόκους και τους χτυπάτε με τον αβγοδάρτη. Προσθέτετε το κονιάκ και τη ζάχαρη και τα χτυπάτε για λίγο όλα μαζί. Τέλος, προσθέτετε το κακάο και το βούτυρο λιωμένο και ανακατεύετε καλά.
Ρίχνετε στο μπολ με τα μπισκότα το μείγμα των κρόκων με το κακάο και ανακατεύετε με κουτάλι.
Στρώνετε στον πάγκο της κουζίνας σας ένα κομμάτι λαδόχαρτο και αδειάζετε επάνω του το μείγμα. Το τυλίγετε σφιχτά, δίνοντάς του με τα χέρια σας σχήμα φραντζόλας ή γαλλικής μπαγκέτας.
Βάζετε το γλυκό στο ψυγείο και το αφήνετε για 24 ώρες τουλάχιστον, μέχρι να παγώσει καλά.
Αφαιρείτε το χαρτί από το γλυκό και το κόβετε σε λεπτές φέτες, πριν το σερβίρετε. Εάν θέλετε, το πασπαλίζετε με λίγα τριμμένα μπισκότα, ψιλοκομμένα αμύγδαλα ή τριμμένη ινδική καρύδα.
Χρόνος προετοιμασίας: 20 λεπτά
Χρόνος ψυγείου: 24 ώρες
Για να κρατήσει καλύτερα το σχήμα του το γλυκό, μπορείτε πάνω από το λαδόχαρτο να το τυλίξετε και με αλουμινόχαρτο.
Εάν βιάζεστε και θέλετε να ετοιμαστεί πια γρήγορα το γλυκό, μπορείτε να το βάλετε για 3 ώρες περίπου στην κατάψυξη.