Θα αναζητήσετε το φρέσκο τυρί «πέτρωμα», τη βάση για τα περισσότερα τηνιακά τυριά, που όταν ωριμάσει δίνει το «μπαλάκι», το «καλαθωτό ή μαλαθούνι», μια απαλή κοπανιστή, κλπ. Το καρίκι, ένα σπάνιο «μπλε» τυρί με δυνατή γεύση που ωριμάζει μέσα σε κολοκύθα. Ενδιαφέρον τυρί είναι και η γραβιέρα ή «βραστό τυρί» ενώ παράγεται και βούτυρο (και τα δύο από αγελαδινό γάλα) και το σύγχρονο τυρί «καστελάνο». Πολύ ξεχωριστά τηνιακά αλλαντικά είναι τα χοιρινά λουκάνικα με μάραθο, το «σαλτσίσι», το σπουδαίο τηνιακό σκορδάτο σαλάμι και η λούζα χωρίς ή με λίπος που βυθίζεται σε κόκκινο κρασί και αρωματίζεται με μπαχαρικά και σπόρους από αρωματικά βότανα.
Από τα λαχανικά και τα όσπρια, μοναδικά είναι τα (λίγα) άγρια αγκαθωτά αγκιναράκια αλλά και τα καλλιεργημένα αγκιναράκια που διατηρούνται σε ελαιόλαδο για όλο τον χρόνο. Τα μικρόσπερμα ρεβίθια Φαλατάδου, τα λουβιά (αμπελοφάσουλα), η σπάνια ροζ ντομάτα, η κάπαρη, διατηρημένη σε άλμη ή ξερή ή τουρσί όπως και τα κρίταμα τουρσί και τα αγκιναράκια τουρσί συμπληρώνουν την dream team των μοναδικών προϊόντων του νησιού.