Τα φασολάκια λαδερά, όπως ίσως τα ξέρουν οι περισσότεροι, είναι το κατ' εξοχήν λαδερό φαγητό.
για 4-5 άτομα
1 κιλό φασολάκια φρέσκα
4-5 φρέσκιες ντομάτες ψιλοκομμένες ή 1 κουτί ντοματάκια κονκασέ
2 κρεμμύδια (ψιλοκομμένα)
1-2 σκελίδες σκόρδο (λιωμένο)
2-3 πατατούλες (προαιρετικά)
1 ματσάκι μαϊντανό (ψιλοκομμένο)
1 φλιτζάνι ελαιόλαδο
αλάτι, πιπέρι
Με μαχαίρι κόβετε τις δύο άκρες από τα φασολάκια και αφαιρείτε τις κλωστές που πιθανόν να έχουν. Εάν είναι πολύ μακριά, μπορείτε να τα κόψετε στα δύο ή στα τρία. Τα πλένετε καλά και τα αφήνετε σε σουρωτήρι να στραγγίσουν. Καθαρίζετε και τις πατάτες (εάν βάλετε) και τις κόβετε σε μικρά κομμάτια.
Ζεσταίνετε λίγο ελαιόλαδο σε μια κατσαρόλα και τσιγαρίζετε τα κρεμμύδια μέχρι να μαραθούν. Προσθέτετε το σκόρδο και ανακατεύετε για 1 ακόμη λεπτό. Προσθέτετε τις ψιλοκομμένες ντομάτες, λίγο νερό και το υπόλοιπο ελαιόλαδο και μόλις πάρουν βράση ρίχνετε τα φασολάκια και τις πατάτες.
Αλατοπιπερώνετε και σιγοβράζετε το φαγητό για 40-50 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν καλά τα φασολάκια. (Ο χρόνος μαγειρέματος εξαρτάται από το πόσο τρυφερά είναι). Δέκα λεπτά περίπου πριν κατεβάσετε το φαγητό από τη φωτιά, ρίχνετε και τον ψιλοκομμένο μαϊντανό και ανακατεύετε.
Σερβίρετε τα φασολάκια σε μερίδες, γαρνιρισμένα εάν θέλετε με φρέσκο
ψιλοκομμένο μαϊντανό. Τρώγονται τα ίδιο ευχάριστα, ζεστά ή κρύα.
Χρόνος προετοιμασίας: 45 λεπτά
Χρόνος μαγειρέματος: 40-50 λεπτά
Φυσικά, μπορείτε να φτιάξετε την ίδια συνταγή και με κατεψυγμένα φασολάκια, που θα βρείτε στην κατάψυξη των σούπερ μάρκετ όλες τις εποχές του χρόνου.
Χρόνος προετοιμασίας: 45 λεπτά
Χρόνος μαγειρέματος: 40-50 λεπτά
Φυσικά, μπορείτε να φτιάξετε την ίδια συνταγή και με κατεψυγμένα φασολάκια, που θα βρείτε στην κατάψυξη των σούπερ μάρκετ όλες τις εποχές του χρόνου.