26.9.23

Φασολάδα

Παραδοσιακό φαγητό, που συνδυάζει με ισορροπημένο τρόπο πρωτεΐνες, λίπη και υδατάνθρακες.

για 4 άτομα
½ κιλό φασόλια ξερά
1 κονσέρβα πουρέ ντομάτας ή 2 κουταλιές πελτέ ντομάτας
2-3 καρότα (κομμένα σε ροδέλες)
3 κλωναράκια σέλινο με τη ρίζα (κομμένο)
2 κρεμμύδια (κομμένα)
1 φλιτζάνι τσαγιού ελαιόλαδο
αλάτι, πιπέρι
8-10 φετούλες χωριάτικο λουκάνικο (προαιρετικά)

Βάζετε τα φασόλια από το προηγούμενο βράδυ σε βαθύ σκεύος με νερό και τα αφήνετε να μουλιάσουν.

Την επομένη, τα στραγγίζετε και τα βάζετε σε μια κατσαρόλα με φρέσκο ζεστό νερό (περίπου 2 λίτρα). Προσθέτετε τα καρότα, το σέλινο, τη ρίζα, το κρεμμύδι, την ντομάτα και αφήνετε τη φασολάδα να σιγοβράσει, μέχρι να μαλακώσουν καλά τα φασόλια.

Λίγο πριν κατεβάσετε το φαγητό από τη φωτιά, προσθέτετε το ελαιόλαδο, το αλατοπίπερο και το χωριάτικο λουκάνικο. Αφήνετε το φαγητό με όση σάλτσα θέλετε και αν χρειαστεί προσθέτετε επιπλέον νερό. ( Ο χρόνος βρασμού εξαρτάται από την ποιότητα των φασολιών και από το πόσο βραστερά είναι).

Σερβίρετε τη φασολάδα ζεστή σε βαθιά πιάτα, πασπαλισμένη με φρεσκοτριμμένο πιπέρι και αν θέλετε με ψιλοκομμένο σέλινο ή μαϊντανό.

Χρόνος αναμονής: 12 ώρες
Χρόνος προετοιμασίας: 30 λεπτά
Χρόνος μαγειρέματος: 60 λεπτά

Μπορείτε να φτιάξετε τη φασολάδα σας άσπρη, αφαιρώντας από τη συνταγή την ντομάτα και προσθέτοντας μπόλικο χυμό λεμονιού.