26.9.23

Πάστα Φλώρα

Κλασικό και αγαπημένο γλύκισμα, που πάντα μας θυμίζει στιγμές από το παρελθόν...

για ταψί διαμ. 28 εκ.
300 γραμ. βούτυρο ή μαργαρίνη
2 αβγά
1/3 φλιτζ. τσαγιού ζάχαρη
2 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
2 βανίλιες
500 γραμ. αλεύρι
300 γραμ. μαρμελάδα της αρεσκείας σας (φράουλα, βατόμουρο, κεράσι, βερίκοκο, ροδάκινα)

Ετοιμάζετε τη ζύμη ακολουθώντας τις οδηγίες που θα βρείτε εδώ

Χωρίζετε τα 2/3 της ζύμης και πλάθετε 1 μπάλα. Τη βάζετε πάνω σε αλευρωμένη επιφάνεια και με τη βοήθεια του πλάστη την ανοίγετε σε φύλλο. Την τοποθετείτε σε βουτυρωμένο και αλευρωμένο ταψί.

Απλώνετε πάνω από τη ζύμη τη μαρμελάδα φροντίζοντας να την ισιώσετε με την ανάποδη ενός κουταλιού, έτσι ώστε να είναι ισοπαχής.

Παίρνετε μικρά κομμάτια από την υπόλοιπη ζύμη και πλάθετε κορδονάκια. Τα τοποθετείτε στο ταψί πάνω από τη μαρμελάδα τοποθετώντας τα σταυρωτά, σχηματίζοντας μικρούς ρόμβους. Φτιάχνετε δηλαδή το κλασικό σαν πλέγμα στόλισμα της πάστα Φλώρα.

Βάζετε το γλυκό σε προθερμασμένο φούρνο και το ψήνετε στους 200 βαθμούς για 30 λεπτά περίπου μέχρι να χρυσίσει η ζύμη. Το βγάζετε από το φούρνο, περιμένετε να κρυώσει λίγο, το ξεφορμάρετε και το κόβετε σε κομμάτια.

Χρόνος προετοιμασίας: 45-50 λεπτά
Χρόνος ψησίματος: 30 λεπτά