26.9.23

Τσουρέκια πασχαλινά

Οι παραλλαγές στο σχήμα τους, ποικίλουν ανάλογα με τις συνήθειες του τόπου ή την δεξιοτεχνία της νοικοκυράς (κουλούρες, κοτσίδες, σαλίγκαροι, μαργαρίτες κ.λπ). Εναλλακτικά μπορείτε να τα αρωματίσετε με βανίλια, μαστίχα Χίου αλλά και ξύσμα πορτοκαλιού ή λεμονιού.

για 10-12 άτομα
4 ½ -5 φλιτζ. τσαγιού αλεύρι
¾ φλιτζ. τσαγιού γάλα (χλιαρό)
45 γραμ. μαγιά (νωπή)
2 κουτ. γλυκού μαχλέπι
3 αβγά (χτυπημένα)
1 κουτ. γλυκού αλάτι
¾ φλιτζ. τσαγιού βούτυρο (λιωμένο)
¾ φλιτζ. τσαγιού ζάχαρη

Για την επάλειψη
2 κρόκους αβγών

για τη διακόσμηση
κόκκινα αβγά
φιλέ αμυγδάλου

Ρίχνετε σε βαθύ σκεύος τη μαγιά και τη διαλύετε με το μισό γάλα. Προσθέτετε 1 κουτ. σούπας ζάχαρη και λίγο αλεύρι, έτσι ώστε να φτιάξετε ένα πηχτό χυλό. Αφήνετε το προζύμι σε ζεστό μέρος να φουσκώσει, για 20-30 λεπτά.

Κοσκινίζετε το υπόλοιπο αλεύρι και το ρίχνετε σε βαθιά λεκάνη. Κάνετε μια λακκούβα στο κέντρο του και ρίχνετε το προζύμι και όλα τα υπόλοιπα υλικά. Αρχίζετε να ζυμώνετε, παίρνοντας από γύρω, λίγο-λίγο, το αλεύρι, ώσπου να ενσωματωθεί στα υγρά υλικά (η ζύμη σας πρέπει να είναι εύπλαστη, αλλά μαλακή και αφράτη).

Πλάθετε τη ζύμη σε 1 ή 2 μπάλες και την αφήνετε σε ζεστό μέρος να φουσκώσει για 2 ώρες περίπου.

Ξαναζυμώνετε και χωρίζετε τη ζύμη, σε όσα κομμάτια θέλετε, ανάλογα με τα σχέδια και τα μεγέθη που θα φτιάξετε. Πλάθετε κορδόνια και πλέκετε κοτσίδες ή κάνετε κουλούρες. βάζετε 1 ή περισσότερα κόκκινα αβγά και τοποθετείτε τα τσουρέκια σε λαμαρίνα ή ταψί, στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος. Τα αφήνετε ξανά να φουσκώσουν μια 1 ώρα περίπου.

Τα αλείφετε με τα χτυπημένα κροκάδια και τα πασπαλίζετε με φιλέ αμυγδάλου. Τα ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθμούς, για 25-40 λεπτά, ανάλογα με το μέγεθός τους.

Χρόνος προετοιμασίας: 3 ½ -4 ώρες
Χρόνος ψησίματος: 25- 40 λεπτά